La Fundació Cram del Prat celebra els seus 25 anys amb 700 tortugues alliberades, 350 assistències a cetacis varats i 70 a aus marines protegides

Societat.

L’acte ha culminat amb l’alliberament de 5 tortugues marines recuperades al CRAM que ja tenien l’alta veterinària per poder ser reintroduïdes al seu medi natural.
L’acte ha culminat amb l’alliberament de 5 tortugues marines recuperades al CRAM que ja tenien l’alta veterinària per poder ser reintroduïdes al seu medi natural.

L’acte ha començat a les 10 hores del dissabte amb una visita a les instal•lacions del centre de recuperació d’animals marins, i ha seguit amb els parlaments de l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, el Vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i el president de la Fundació CRAM, Josep Lluís Pal, els quals han posat en valor la tasca desenvolupada per la Fundació CRAM en els seus 25 anys d’història.

A l’acte també ha assistit la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la Sra. Teresa Jordà, el Conseller de Territori i Sostenibilitat, el Sr. Damià Calvet i el Diputat de Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, Josep Forasté.

La Fundació CRAM es va crear el 22 d’abril de 1996, tot i que l’inici de les seves activitats es remunten a l’any 1991, amb una epidèmia vírica que va afectar a centenars de dofins. Aquell esdeveniment va posar de manifest la falta d’una infraestructura tècnica i humana que donés assistència a espècies marines protegides i molt vulnerables a l’acció humana.

L’experiència marcà tant als futurs fundadors de CRAM que, llavors, s’oferiren com a voluntaris a la Generalitat de Catalunya per ajudar i donar resposta clínica als animals marins que, en perill d’extinció, aparegueren malalts o lesionats a les platges catalanes.

El CRAM inicià la seva activitat oficialment com a Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAMC) l’any 1994, convertint-se en el primer centre d’aquestes característiques al Mediterrani.

Es disposava d’un equip de voluntaris i un pressupost simbòlic per donar assistència immediata, les 24 hores del dia, a qualsevol exemplar d’una espècie marina protegida que fos objecte de pesca accidental o d’encallament en qualsevol punt del litoral català.

Els primers anys foren pioners, d’amics, de voluntaris, d’innovacions i d’èxits en la recuperació de tortugues marines i dofins. Es crearen campanyes com la d’”Ajudem-la”, basada en el treball conjunt amb els pescadors de palangre, que ha assolit tant d’èxit que, posteriorment, s’ha arribat a adoptar com model de gestió en la conservació de tortugues marines.

Tècniques quirúrgiques i plantejaments d’assistència i clínica d’encallaments es convertiren en referents quan foren presentats en fòrums científics internacionals.

Van arribar anys de creixement on es van dur a terme grans campanyes científiques i de divulgació a bord del Vell Marí, el veler científic del CRAM, per tot l’estat espanyol, posant en evidència les amenaces que afecten a la fauna marina i la necessitat d’actuar amb immediatesa.

Per consolidar aquest creixement, el març de 2011, la Fundació CRAM inaugurà el nou Centre de Recuperació d’Animals Marins als espais naturals del delta del Llobregat. Es tracta d’unes instal•lacions punteres en clínica i recuperació de cetacis, tortugues i aus marines.

A més, disposa d’un edifici d’investigació, amb una sala d’estudis postmortem i un laboratori, que permet avançar en els estudis científics d’aquest àmbit, i d’un edifici d’educació que pretén conscienciar i sensibilitzar sobre els problemes que afecten el medi marí.

També han estat anys on s’ha incrementat considerablement els casos de nidificacions de tortuga marina, concretament de l’espècie Caretta caretta a les platges del Mediterrani espanyol, i Catalunya és la comunitat autònoma que més casos de posta o intents de posta ha enregistrat fins el moment des de l’any 2014.

A través del projecte anomenat “Head-Starting”, la Fundació CRAM s’encarrega de la protecció dels nius així com de la incubació artificial d’una part de cada posta i de la cria en captivitat durant els primers mesos de vida dels nounats per augmentar la seva supervivència i probabilitat de retorn a la platja on van néixer per reproduir-se un cop arribin a adultes. Durant l’acte s’ha fet repàs a l’emocionant història de la Fundació CRAM i, també, s’ha parlat de futur.

La Fundació CRAM ha signat un conveni amb la Fundació Catalana de l’Esplai que permetrà consolidar i potenciar objectius comuns, com són la defensa del medi ambient i la voluntat d’educar i sensibilitzar a les noves generacions i a la població en general.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article