L'Hospital Universitari de Bellvitge i la Generalitat col•laboren en la prevenció de les malalties relacionades amb el joc

Salut.

Castellanos i Figuerola signant l’ acord de col•laboració.
Castellanos i Figuerola signant l’ acord de col•laboració.

El departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) han signat un conveni de col•laboració per compartir sinèrgies i impulsar la investigació a Catalunya en l’àmbit de la prevenció de les conductes i dels hàbits no saludables relacionats amb el joc d’atzar, i la seva prevenció.

D’acord amb el text signat aquest dijous pel secretari general del Departament de la Vicepresidència, Albert Castellanos, i la responsable de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut (ICS), Montserrat Figuerola, la Direcció General de Tributs i Joc de la Generalitat facilitarà la informació estadística, tant històrica com actual, del Registre de persones que tenen prohibit l’accés a salons de joc, bingos i casinos (Registre de Prohibits) a l’equip d’investigació de la Unitat del Joc Patològic, del Servei de Psiquiatria de l’HUB.

La finalitat és elaborar estudis o realitzar altres accions d’investigació que tinguin per objecte la valoració dels canvis que s’estan produint en l’oferta i les modalitats de joc i els efectes que aquestes poden tenir en les conductes de les persones jugadores, especialment entre les més joves i en altres grups vulnerables.

Tota aquesta informació es traslladarà de forma absolutament ‘anonimitzada’, és a dir, tindrà caràcter confidencial i d’acord amb el que preveu la legislació en matèria de protecció de dades.

El conveni, que estarà en vigor fins al 31 de desembre del 2024, també preveu la creació d’una comissió de seguiment per determinar els tipus d’estudis que es realitzaran. Estarà formada per dos representants del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, i dos representants de l’ICS.

“Facilitar que les dades del Registre de prohibits s’investiguin des de l’àmbit de la salut pública és un fet innovador i pioner, que posa de manifest, un cop més, que els jocs d’atzar i els seus efectes perniciosos sobre les persones és un tema prioritari a encarar per al Govern de la Generalitat” ha assegurat el secretari general del Departament de la Vicepresidència i Hisenda, Albert Castellanos.

Per la seva banda, la responsable de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut (ICS), Montserrat Figuerola, ha subratllat que “es tracta d’una iniciativa important que permetrà identificar factors de risc associats a conductes de joc problemàtiques, així com elaborar programes de prevenció orientats a la població general, però, molt especialment a les persones amb perfils de més vulnerabilitat”.

Finalment, la coordinadora de la Unitat de Joc Patològic del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Susana Jiménez, ha afirmat que la col•laboració amb la Direcció General de Tributs i Joc de la Generalitat permetrà dissenyar altres projectes de recerca d’interès conjunt, sobre l’eficàcia de l’auto-prohibició com a mesura preventiva a partir de de les dades clíniques de les quals disposa la Unitat de Joc Patològic.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article