Torna l'Aplec de la Salut arribant a la XXVa edició i organitzat per Calaix de Sastre

Cultura.

Es farà el dilluns 24 de maig i es recupera fer-ho als peus de l'ermita, enguany la cita presenta novetats importants.
Es farà el dilluns 24 de maig i es recupera fer-ho als peus de l'ermita, enguany la cita presenta novetats importants. | Arxiu.

Per tal de poder controlar l'aforament, l'Aplec es dividirà en tres moments: 10:30 h Hissada de la bandera catalana, pregó i actuacions, 12:00 h Missa Solemne i 13:00 h Ball de la soca, les persones que vulguin assistir hauran de reservar cita individualment en cada acte en aquest enllaç.

Per a Joan Lorenzo, secretari de l'entitat,"ens sentim molt orgullosos de defensar la cultura en directe, donem suport a la cultura popular perquè encara no ha pogut actuar a Sant Feliu i estem contents de podem celebrar la 25a edició a dalt de l'ermita", explica. "No serà l'Aplec sencer, però tornem a celebrar-ho amb totes les mesures de seguretat".

El pregó serà a càrrec d'Anna Rovira, jove implicada en l'Aplec, periodista i dansaire de l'Esbart ACF, entre d'altres iniciatives de cultura popular en què hi participa. La missa serà presidida pel Mn. Josep Torrente.

L'Aplec de la Salut organitzat per Calaix de Sastre és un dels elements del patrimon festiu de Catalunya. Consta de repic de campanes, sortida festiva de la Mare de Déu de la Salut de la catedral de Sant Feliu i marxa a l'ermita, hissada de la bandera catalana i pregó. A continuació hi ha actuació de les colles i corals de Sant Feliu de Llobregat, missa solemne.

Després de la missa, es fa el Ball de la Soca, ball tradicional de Sant Feliu de Llobregat, ballada de sardanes, rifa del xai i entronització de la Mare de Déu de la Salut. L'associació fa anys que va iniciar els tràmits perquè l'Aplec de la Salut sigui reconegut com a Bé d'Interès Cultural.

"Pensàvem que amb el XXVè aniversari podríem celebrar també el reconeixement però encara no ha estat possible", explica Joan Lorenzo Entre els elements de caire festiu que Calaix de Sastre ha manifestat perquè l'Aplec sigui reconogut són, entre d'altres, la imatge de la Mare de Déu de la Salut, l'ermita de la Salut, i el Ball de la Soca.

Precisament el Ball de la Soca, és una antiga dansa de Sant Feliu de Llobregat recuperada l'any 1984, després de la seva desaparició als anys cinquanta, per l'Agrupació Cultural Folklòrica i l'Esbart Sant Feliu amb l'ajuda de l'Arxiu Comarcal.

La dansa s'executa al voltant d'una gran soca d'arbre, aquesta gran soca procedeix del gran arbre al costat del qual va ser trobada la imatge de la Mare de Déu.

Segurament, tots els indicis culturals així ho apunten, es tracta d'un ball de fertilitat, que dansaven els solters i solteres de Sant Feliu, amb l'esperança que la soca, i les evolucions del ball, els ajudaria a trobar company d'amors.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article