Set municipis del Baix Llobregat i l’ Hospitalet sol•liciten incorporar-se a Barcelona Energia l’operador elèctric metropolità

Societat.

Aquests tràmits s’iniciaran en breu amb l’aprovació de la mesura per part del Consell Metropolità.
Aquests tràmits s’iniciaran en breu amb l’aprovació de la mesura per part del Consell Metropolità.

L’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, administracions impulsores de Barcelona Energia, l’operador elèctric metropolità, han treballat des de l’inici de l’actual mandat per fer possible que s’hi incorporin els municipis metropolitans que vulguin comptar amb aquesta empresa pública com a mitjà propi en les seves polítiques d’impuls de la transició energètica.

En els darrers mesos, l’AMB i els 36 municipis metropolitans han fet una ronda de reunions tècniques per avaluar la situació particular de cada ajuntament i decidir si entren a formar part de l’accionariat de TERSA, l’empresa pública que actua com a operador per generar l’energia que, posteriorment, es comercialitza a través de Barcelona Energia.

Els ajuntaments que hi participin obtindran l’energia elèctrica per a tots els seus equipaments públics a través de la comercialitzadora pública, fet que garanteix una energia 100 % renovable certificada, i de proximitat.

Després d’aquesta primera ronda de contactes, 9 municipis han manifestat la voluntat d’iniciar els tràmits aquest 2021. Es tracta de Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Torrelles de Llobregat i Viladecans.

Des del 2018, tota l’energia que l’Ajuntament de Barcelona consumeix per als seus equipaments i enllumenat públic ja prové de Barcelona Energia.

Després que s’hi sumin aquests 9 ajuntaments, un 68 % de la ciutadania metropolitana tindrà el seu municipi alineat amb l’operador elèctric metropolità per a l’execució i assessorament de polítiques energètiques.

Un cop manifestada la voluntat d’incorporació dels nous 9 municipis, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona aprovaran una modificació dels estatuts de TERSA per incorporar-hi la nova línia de treball, i accediran a vendre un paquet d’accions proper a l’1 % a TERSA, que alhora les vendrà als ajuntaments interessats a ser-ne accionistes.

La condició d’accionistes els permetrà comptar amb TERSA com a “mitjà propi” i, per tant, facilitarà i simplificarà les relacions amb l’operador públic.

Durant el 2022, es preveu que encara més ajuntaments metropolitans se sumin al canvi i passin a ser accionistes de TERSA, mitjançant l’adquisició de les accions corresponents i la signatura del Pacte d’accionistes. La transició energètica s’ha convertit en una necessitat que les administracions han d’afrontar com una prioritat en els propers anys.

La Declaració d’emergència climàtica, tant per part de l’AMB com de diversos ajuntaments metropolitans, ha posat de manifest que cal situar les energies renovables com a opció preferent, per sobre de l’ús de combustibles fòssils.

El futur de la transició energètica es juga, en bona part, a les ciutats i les àrees metropolitanes, perquè és a les zones urbanes on es concentra la major part de la població i del consum. Per aquest motiu, les administracions d’àmbit local són decisives a l’hora d’encarar aquest canvi.

Malgrat que molts municipis metropolitans treballen per afavorir la transició energètica, a mesura que creix el nombre de projectes es fa més difícil gestionar la complexitat de les dades i de tots els processos associats.

Aquesta complexitat supera sovint la capacitat dels recursos humans dels ajuntaments, i cada cop és més necessari comptar amb un suport objectiu, alineat amb la vocació pública de les polítiques municipals.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article