Neix a Cornellà la plataforma Ribera-Salines, “per lluitar contra l'especulació urbanística que amenaça amb la destrucció de la darrera zona agrícola”

Societat.

La pressió constant sobre el territori passarà factura a la llarga i sense resoldre el problema d’ accés a l’ habitatge.
La pressió constant sobre el territori passarà factura a la llarga i sense resoldre el problema d’ accés a l’ habitatge.

El veïnat cornellanenc autoorganitzat fa pública la nova plataforma veïnal, el proper 12 de juny a les 11 hores al Patronat Recreatiu i Cultural de Cornellà, que es posa en marxa per demanar l'anul•lació de l'ARE Ribera-Salines, un pla urbanístic que neix generant molts dubtes.

Denuncien que, “la massificació, la saturació i la contaminació ofeguen la comarca del Baix Llobregat amb mig centenar de plans urbanístics, projectats fa dècades per administracions tardofranquistes i obsolets mig segle més tard, davant d'un context d'emergència climàtica agreujada amb una profunda crisi sociosanitària i econòmica derivada de polítiques especuladores, extractivistes i explotadores del capitalisme neoliberal.”

Un d'aquests plans és l'Àrea Residencial Estratègica Ribera-Salines, aprovat definitivament l'any 2009, que preveu la construcció de 2.497 habitatges, una nova estació de ferrocarril i diversos equipaments sobre terrenys, que aquests asseguren són inundables del municipi de Cornellà, a poca distància de la llera del Llobregat.

Tot i haver estat requalificada com a terreny urbanitzable, la zona, que connecta el nucli urbà amb el riu, segueix ocupada per desenes d'horts en actiu que segueixen produint fruites i hortalisses per al consum local.

Des de la plataforma veïnal que neix amb un projecte d'hort col•lectiu de gestió comunitària obert a tota la ciutadania de Cornellà i la comarca, amb la voluntat de fomentar l'agricultura i totes les activitats relacionades amb la sostenibilitat i el respecte envers el medi ambient, demanen una nova requalificació com a terreny rústic de l'últim espai natural i agrícola que queda a Cornellà de Llobregat, així com la seva protecció amb la incorporació al Parc Agrari del Baix Llobregat.

També demanen una moratòria urbanística a tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona sobre terrenys naturals o agrícoles i l'inici d'un procés participatiu per decidir la política urbanística i territorial, tant a nivell local com a nivell metropolità.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article