En funcionament la xarxa metropolitana de refugis climàtics XMRC davant les onades de calor

Societat.

Es tracta d’ un conjunt d’espais accessibles que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant d’episodis meteorològics extrems, com les onades de calor.
Es tracta d’ un conjunt d’espais accessibles que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant d’episodis meteorològics extrems, com les onades de calor.

El punt de partida de la xarxa metropolitana de refugis climàtics és un “grup motor” format per l’AMB i set municipis metropolitans, que van impulsar la creació d’aquest projecte, en concret els municipis de Badia del Vallès, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.

La XMRC, que estén la iniciativa del municipi de Barcelona, inclou dues tipologies de refugis climàtics: els interiors, com biblioteques i centres cívics, i els exteriors, com alguns parcs i espais verds metropolitans.

Aquests equipaments i espais públics compatibilitzen els usos i les funcions habituals amb aquest servei durant els episodis de temperatures extremes.

Els refugis climàtics interiors, conformats bàsicament per equipaments públics repartits arreu de la metròpolis, estan equipats amb refrigeració, de manera que poden garantir unes condicions adequades per apaivagar la forta calor, amb una temperatura que es manté al voltant dels 26 °C.

Els refugis climàtics exteriors, situats en alguns parcs del territori metropolità, disposen d’una regulació tèrmica natural, ja que la presència d’aigua, de vegetació arbòria densa i de terreny permeable actuen com a reguladors de la temperatura i permeten gaudir d’un ambient més fresc.

En un context d'augment d'onades de calor, disposar d'un espai públic funcional és fonamental per salvaguardar la salut i el benestar de les persones.

Gràcies a la presència de vegetació, els espais verds tenen una temperatura inferior a la d’altres espais urbans i generen un efecte refrescant que s’estén pel seu entorn proper, que en funció de la grandària de l’espai verd és més o menys ampli.

En general, els espais verds amb una presència de vegetació moderada poden tenir una diferència d’uns 2-3 °C (durant el dia) respecte a zones sense vegetació.

Aquesta diferència de temperatura s’incrementa després de la posta de sol, sobretot en llocs menys humits, on la temperatura pot baixar fins a 5 °C, i en alguns casos fins a 6,5 °C.

Els refugis climàtics exteriors també resulten molt adequats davant de la presència, encara activa, de la covid-19, ja que són espais oberts i segurs que ajuden la ciutadania a protegir-se de la calor.

No tots els parcs serveixen com a refugis climàtics: cal que disposin d’una bona densitat d’arbres caducifolis, que són els que ajuden a rebaixar la temperatura, i que tinguin làmines d’aigua (llacs, estanys, basses...) i un sòl d’un material permeable que afavoreixi l’evapotranspiració.

Els refugis climàtics de la XMRC oferiran a la ciutadania, en especial a la població més vulnerable a les onades de calor, espais adequats per recuperar-se de l’estrès tèrmic que provoquen les altes temperatures sobre el cos humà.

Aquests equipaments i espais públics podran acollir la població en general, però prioritzen les persones vulnerables a les altes temperatures, com la gent gran, els nadons o els malalts crònics.

Els refugis no estaran actius només durant els episodis oficials d’onada de calor (períodes de més de tres dies seguits de temperatures extremes), sinó també durant la resta de dies calorosos aïllats.

L’objectiu general de la XMRC és que qualsevol persona resident a l’àrea metropolitana de Barcelona disposi d’un d’aquests refugis a menys de 10 minuts a peu des de casa seva.

Ara, el 72 % de la població metropolitana viu a 10 minuts caminant d’un equipament públic (330 refugis interiors potencials, encara que actualment no estiguin integrats a la XMRC).

La població més gran de 65 anys que viu a menys de 10 minuts caminant d’un refugi interior potencial és del 71 %, i de qualsevol equipament de refugi climàtic (interior o exterior, amb 990 refugis potencials), és del 85 %.

Pel que fa a la població infantil, la població de menys de 5 anys que viu a menys de 10 minuts caminant d’un potencial refugi interior és del 67 %, i de qualsevol refugi climàtic, del 85 %.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article