La moció presentada pels Comuns per preservar l’ espai natural de La Ricarda del Prat aprovada al Parlament

Política.

Aquesta moció “protegeix” de retruc l’ espai natural Delta davant la possible ampliació de l’ aeroport.
Aquesta moció “protegeix” de retruc l’ espai natural Delta davant la possible ampliació de l’ aeroport.

El Parlament de Catalunya defensa "la preservació del conjunt de l'Espai Natural Protegit del Delta del Llobregat i en especial de la Reserva Natural Parcial de La Ricarda - Ca l'Arana davant l'amenaça de destrucció d'aquest paratge natural insubstituïble que suposen els plans d'Aena d'ampliar l'aeroport.”

Així ho expliquen els comuns baixllobregatins i ho recull un posicionament proposat per En Comú Podem que va rebre aquest dijous al plenari de la cambra el suport de 111 dels 135 diputats i diputades que composen la cambra catalana.

En canvi, els dos partits que conformen el Govern de la Generalitat van votar diferent a l'hora de rebutjar explícitament la tercera pista: ERC es va abstenir i JxCat s'hi va oposar. També ho va fer el PSC, alineat amb amb PP, Vox i C's.

Davant dels plans d'Aena d'ampliar la tercera pista de l'aeroport del Prat, la cambra catalana aposta "per desenvolupar el model aeroportuari català amb la connexió amb l'Alta Velocitat dels aeroports de Reus i Girona, per a millorar la competitivitat tot garantint el consens territorial, i el respecte a la biodiversitat i a les directives ambientals europees".

Així ho recull un posicionament que va rebre el suport de tots els grups parlamentaris, menys el de la CUP i de Vox, que van votar en contra, i el PP, que es va abstenir.

El Parlament també va refermar que és "la Generalitat de Catalunya, amb la participació dels ajuntaments", "qui ha de decidir el futur del sistema d'infraestructures de mobilitat de Catalunya, incloses les aeroportuàries". Aquesta proposta de la moció presentada per En Comú Podem va rebre el suport de la majoria absoluta de la cambra.

Per contra, la proposta de rebutjar explícitament la intenció d'AENA "d'allargar la tercera pista de l'aeroport Josep Tarradellas - Barcelona El Prat" va topar amb l'oposició "de tots els grups de dretes i la del PSC, i l'oposició del govern: ERC s'hi va abstenir i JxCat va votar-hi en contra." Això ho proposava una moció defensada pel diputat David Cid, que va ressaltar en la seva intervenció que aquest és "un debat entre present i futur".

"En un context d'emergència climàtica hem d'enviar un missatge d'esperança: encara som a temps de salvar el planeta si fem propostes diferents, va sostenir Cid, que va recordar que la d'Aena "és una proposta antiga, insostenible, del segle passat, que agreuja l'emergència climàtica" Davant d'això, va advertir que "l'agenda 2030 no pot ser un pin a una solapa".

En definitiva, va concloure Cid, aquest és "un debat sobre el model econòmic: si volem la Catalunya dels 100 milions de passatgers del Prat, del Hard Rock, de més Fòrmula 1, dels Jocs Olípics d'Hivern a 30 graus, o una Catalunya de la ciència, la recerca, la innovació, la tecnologia i la dels trens", tot recordant que el teixit industrial de Catalunya no produeix avions, però sí té plantes d'elaboració de trens.

Per la seva banda, l'organització territorial del Baix Llobregat dels Comuns, les regidores i regidors de la comarca van deixar clar que l'oposició a l'ampliació de l'aeroport era unànime. "Tot el recolzament al Prat per tot el treball que està fent l'equip de govern" va remarcar l'alcaldessa de Pallejà, Ascensió Ràtia. "Som progressistes, feministes i sobretot tenim uns ideals ecologistes. La vergonya, en aquest tema, la passaran els altres".

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article