Finalitzades les obres de restauració de l’ermita de Santa Maria de Sales a Viladecans

Cultura.

Enllestida la restauració s’ està treballant en la museïtzació de l’espai per acostar la història del monument i del municipi a la ciutadania.
Enllestida la restauració s’ està treballant en la museïtzació de l’espai per acostar la història del monument i del municipi a la ciutadania.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i el vicari general del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, Josep Maria Domingo, van inaugurar ahir al vespre la restauració de l’ermita de Santa Maria de Sales, a Viladecans.

El procés de restauració va començar el 1995 i l’ha dirigit la Diputació de Barcelona a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), destinant-hi prop d’1,2 MEUR.

L’església es va construir sobre les restes d’una antiga vila agrària romana, i entre 1275 i 1334 va acollir una comunitat de deodates, religioses seglars com Guillema i Gueraua de Queralt, que van gestionar amb autonomia les terres de l’ermita fins que el bisbe Ponç de Gualba s’hi va oposar, les va acusar de bruixeria i va aconseguir expulsar-les.

Les pintures gòtiques restaurades pertanyen a aquesta època i podrien ser del mateix pintor dels murals de la conquesta de Mallorca que hi ha al saló del Tinell, a la plaça del Rei, de Barcelona. En total, la Diputació ha invertit 1,19M EUR en treballs, estudis, projectes i obres relacionats amb la rehabilitació de l’ermita.

En l’última fase, que ha costat 288.150 EUR, s’han acabat de condicionar les restes de pintures murals gòtiques i renaixentistes, s’ha reparat i consolidat l’absis, s’ha completat el revestiment de parets i voltes i la pavimentació, i s’ha instal•lat electricitat per il•luminar l’interior i l’exterior de l’ermita.

Enllestida la restauració, la Diputació preveu ara museïtzar l’ermita, el que permetrà a les persones visitants interpretar les pintures i l’espai arquitectònic i explicar els treballs fets per l’SPAL des de 1995, quan el temple amenaçava d’ensorrar-se a causa del mal estat de conservació. El cost previst d’aquesta museïtzació és de 90.000 EUR.

Amb aquesta restauració la ciutat de Viladecans guanya presència i personalitat al territori amb la recuperació d’una ermita d’alt valor artístic i històric que és testimoni de la llarga història del municipi.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article