La plataforma veïnal cornellanenca Ribera-Salines farà un acte d'inauguració del seu hort popular “La Bardissa” com a símbol de lluita contra la especulació

Societat.

Es faran diverses activitats participatives i la lectura del seu manifest.
Es faran diverses activitats participatives i la lectura del seu manifest.

La Plataforma Ribera-Salines, moviment veïnal que va néixer a mitjan 2021 per fer front a l’especulació urbanística de Cornellà, presentarà al públic el seu nou hort comunitari, “La Bardissa”, el 18 de setembre en el marc d’una jornada lúdica que comptarà amb diversos tallers agrícoles, per refermar-se com a símbol local contra la especulació urbanística a Cornellà.

La Bardissa és un projecte d’hort col•lectiu obert a tothom i de gestió comunitària on el veïnat cornellanenc podrà dur a terme tota mena d’activitats relacionades amb l’agricultura, el medi ambient, la sostenibilitat.

La plataforma vol així visibilitzar el problema de fons de Ribera-Salines, una zona situada en terrenys inundables i d’elevat valor ecològic que connecta el nucli urbà amb el riu Llobregat i que està amenaçada des de l’any 2009 per l’Àrea Residencial Estratègica Ribera-Salines, un pla urbanístic que hi preveu la construcció de 2.497 habitatges amb aparcaments subterranis, una nova estació de ferrocarril i diversos equipaments.

Cornellà de Llobregat té una densitat de població de 12.866 hab./km2, una de les més altes de Catalunya, i més del 70% de la seva superfície està ocupada per zones residencials, industrials i d’infraestructures.

La urbanització de la Ribera-Salines suposaria la pèrdua d’un altre 8% de l’extensió municipal i reduiria encara més els espais verds de la ciutat en una àrea que actua de pulmó verd íntegre a tocar del límit protegit del Parc Agrari del Llobregat.

 La Plataforma exigeix l’anul•lació de l’ARE Ribera-Salines i la protecció íntegra de la zona com a espai agrícola i natural, promocionant i fent compatible l’activitat agrària, els espais de ribera i el lleure de la ciutadania mitjançant la millora de l’actual xarxa de camins rurals.

El col•lectiu demana una moratòria urbanística a tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona sobre terrenys naturals o agrícoles, fins que no s’aprovi el nou PDU Metropolità.

També exigeix major transparència en la documentació ambiental que no està disponible públicament i en els processos de participació ciutadana, alhora que no descarta incrementar les seves mobilitzacions durant els propers mesos. 

La Plataforma Ribera-Salines és un col•lectiu veïnal de protesta que neix l’any 2021 amb l’objectiu cabdal de preservar la pèrdua sistemàtica d’entorns naturals i zones verdes a Cornellà de Llobregat.

Forma part de les xarxes de col•lectius mediambientals en creixement al Baix Llobregat atesa l’onada de projectes urbanístics plantejats o en execució fins al 2030.

En total, està previst que a la comarca hi profilerin plans immobiliaris que afectaran unes 1825 hectàrees afectades i uns 7 milions de m2 addicionals, construïts a un territori amb una ja elevada pressió demogràfica i problemes de contaminació atmosfèrica i del sòl.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article