Una mostra a Olesa recorda els aiguats de fa 50 anys que van arrasar el Baix Llobregat

Societat.

Les precipitacions més intenses es van registrar a municipis com Esparreguera i també Olesa de Montserrat.
Les precipitacions més intenses es van registrar a municipis com Esparreguera i també Olesa de Montserrat.

Les pluges torrencials, provocades per una gota freda, van fer desbordar el riu Llobregat i van provocar importants inundacions. A Olesa, les riuades de 1971 van deixar el pont de l’antiga Palanca molt malmès i no va ser reconstruït degut al poc ús que tenia aleshores.

El restaurant del balneari de La Puda també va deixar de funcionar, ja que el riu Llobregat va pujar entre 13 i 15 metres i va destruir part de l’edifici. L’efecte més greu, però va ser la malaurada mort de tres persones, que van perdre la vida a causa de la riuada.

Per recordar aquests fets, l’ajuntament d’Olesa inaugurarà aquest divendres una exposició a la Casa de Cultura que repassa i recorda aquells fets de fa cinc dècades. "Sobrepassant els límits. 50 anys dels aiguats a Olesa 1971-2021” es podrà visitar des del 24 de setembre al 17 d’octubre.

L’exposició ha estat organitzada per l’Arxiu Històric Municipal i ha comptat amb la col•laboració del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà.

Per fer possible l’exposició, l’Arxiu Històric ja comptava al seu catàleg amb més d’un centenar de fotografies dels aiguats però també volia nodrir la mostra de testimonis.

Per aquesta raó, a principis d’estiu va fer una crida a totes aquelles persones que van viure les inundacions o a les quals potser algun testimoni els va explicar els fets viscuts el 1971 i volguessin compartir aquests records amb tothom.

La crida no només era per recollir testimonis, sinó també fotografies potser inèdites dels aiguats, en aquest cas se’n va recollir prop d’un centenar.

El responsable de l’Arxiu Històric Municipal, Xavier Rodrigo, ha detallat que la mostra que s’inaugura aquest divendres inclou cinc plafons informatius sobre els aiguats que han afectat Olesa, abans del 1971 i concretament el de fa cinc dècades, així com les obres que s’han fet per intentar evitar que fets semblants puguin originar tantes destrosses o pèrdues de vides. Un dels plafons també parla sobre el canvi climàtic. A banda de les fotografies, també s’hi inclou un documental amb testimonis.

A l’exposició també hi haurà un mapa interactiu que permetrà veure l’impacte que l’aiguat va tenir en diferents punts del municipi, gràcies a la feina del Centre Muntanyenc i de Recerques d’Olesa.

La inauguració de l’exposició serà el divendres, 24 de setembre, a les 19.00 hores, a l’Auditori de la Casa de Cultura, durant la presentació es projectarà el documental amb testimonis realitzat per a la mostra.

Tot seguit, hi haurà la conferència “Les inundacions catastròfiques del riu Llobregat: Des de la perspectiva històrica a les projeccions de futur”, a càrrec del Dr. Mariano Barriendos, paleoclimatòleg i professor agregat del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

Per assistir a la inauguració cal fer reserva d’entrada, que és gratuïta, a la plataforma Vivetix, la mostra es podrà visitar a la Casa de Cultura fins el 17 d’octubre.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article