Castelldefels amplia les mesures per contenir les rendes de lloguer

Societat.

Regula 4 aspectes: àmbit, durada, reducció de l'índex de referència dels preus de lloguer i la possibilitat d'excloure els habitatges de més de 150 m2.
Regula 4 aspectes: àmbit, durada, reducció de l'índex de referència dels preus de lloguer i la possibilitat d'excloure els habitatges de més de 150 m2.

L’AMB aprova definitivament la pròrroga de la declaració d’àrea de mercat d’habitatge tens per als propers 4 anys i amplia les mesures, a petició del municipi, amb l’objectiu d’aconseguir abaixar els preus i desinflar els lloguers abusius que han de pagar els inquilins.

Després del període d'informació pública i la presentació d'al•legacions, l'AMB ha desestimat les que s'havien presentat i ha donat el vist-i-plau definitiu a unes mesures que entren en vigor des del 22 de setembre i que suposen també la reducció de l'índex de referència d'un 5%.

Alhora que les mesures afectin a tot el mercat de lloguer, inclosos els habitatges de més de 150 m2 (peticions que havia fet Castelldefels). L'objectiu final és contenir les rendes de lloguer, abaixant els seus preus i desinflar els lloguers abusius que han de pagar els inquilins.

El regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de Castelldefels, Jordi Vendrell, ha explicat que “no podem quedar-nos aturats quan Castelldefels és la segona ciutat del país on creixen més les desigualtats i on el preu mig de lloguer cada cop és més alt. Aquest govern està determinat a contenir les rendes de lloguer i ampliar el parc públic d'habitatges de lloguer social per garantir el dret a l'habitatge.”

Vendrell entèn que l'actual situació del mercat d'habitatges de lloguer és preocupant. “La precarietat laboral no només està afectant al nostre jovent que, amb aquest nivell de preus, ha de marxar, sinó també a moltes famílies, arrelades a la nostra ciutat, que han vist com s'ha reduït el seu nivell d'ingressos i es troben davant d'un mercat de lloguer disparat”, ha afirmat.

El regidor d'habitatge ha afegit que “és per aquest motiu que no només prorroguem la declaració d'àrea de mercat d'habitatge tens fins als 5 anys, sinó que hem fet més expansiva la regulació que ens permetia la Llei, minorant la base de l'índex de referència en un 5% i ampliant la seva aplicació a tot el mercat de lloguer.”

L'objectiu d'aquesta Llei és regular la contenció i moderació de rendes en aquests contractes de lloguer per evitar l'increment de preu dels pisos i desinflar els preus abusius que han de pagar els inquilins.

La llei determina que els propietaris d'habitatges facin pagar com a renda de lloguer el preu determinat per l'índex de referència de preus de lloguer.

En cas que el propietari no ho compleixi, el règim sancionador vehiculat a través de la Llei 18/2007 pot arribar a imposar multes de fins a 90.000 €.

La declaració d'habitatge tens és possible si es compleix una d'aquestes tres condicions: que l'àrea en qüestió experimenti un creixement sostingut superior al de la mitjana de tot Catalunya, que el preu del lloguer superi el 30 % dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys o que el preu de l'habitatge hagi crescut 3 punts per sobre de l'IPC en els últims 5 anys.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article