CCOO Educació denuncia “manca d’inversió pública per encarar el nou curs escolar al Baix Llobregat”

Societat.

S’ han tancat 13 aules de 1er d’ ESO i 18 línies de P3 al Baix Llobregat.
S’ han tancat 13 aules de 1er d’ ESO i 18 línies de P3 al Baix Llobregat.

El passat 30 de setembre, els Serveis Territorials al Baix Llobregat del Departament d’Educació van facilitar les dades del curs escolar 2021-22 als agents socials que formen part de la Junta de Personal Docent no universitari.

Les xifres traslladades posen de manifest unes polítiques educatives “apartades de la realitat social de la nostra comarca, i estan molt lluny de garantir un sistema que doni resposta als reptes de futur dels nostres infants i jovent.”

La norma “permet unes ràtios abusives, lluny de considerar-les un topall límit al qual no es deuria arribar. El Departament instaura una mitjana de 24 alumnes per aula en infantil i primària, xifra que evidencia una sobreràtio a un percentatge força colpidor. En el cas d’ESO, la mitjana és de 29 alumnes (arribant a aules de 32 a molts indrets de la comarca).”

El fet de sortir d’una crisi sanitària, econòmica i social “no ha reprimit les retallades dels recursos destinats al conjunt de centres públics. En aquest sentit, el tancament d’aules de P3 al Baix Llobregat ha estat un dels més elevat de tota Catalunya.”

Les repercussions esdevingudes per aquests tancaments, juntament amb altres retallades, són també “una font de precarització laboral del personal docent. Aquest curs escolar hi ha 142 mestres menys a les escoles de primària del Baix Llobregat.”

Malgrat “els anuncis propagandístics del Conseller d'Educació, on prometia el manteniment de personal per aquest curs, el cert és que a la nostra comarca hem perdut 57 places de reforç COVID a les escoles de primària respecte el curs anterior.”

Així mateix, “el Departament ha cregut convenient aplicar una recatalogació dels Centres de Màxima Complexitat (CMC) basant-se en un estudi del 2018 (pre pandèmia) on dels 31 centres que rebien aquest registre, només 17 el mantenen, 12 passen a ser de complexitat alta i 2 de complexitat mitjana.”

Un centre de CMC té una ràtio reduïda, una plantilla ajustada a les seves necessitats i un conjunt de recursos que guareixen i donen suport per trencar la fragilitat del seu alumna, “amb aquesta recatalogació s’intensifica la feblesa d’aquestes comunitats educatives que, lluny d’haver millorat la seva situació social, han vist empitjorat el seu dia a dia.”

Tanmateix, CCOO exigeix “un compromís ferm per part de tots els agents polítics i socials en la construcció d’un teixit educatiu a la comarca del Baix Llobregat que tingui el suficient múscul per afrontar els desafiaments que esdevinguin en un futur, però també en el present més immediat. Per aquest motiu, manifestem la nostra preocupació en l’oferta de places públiques de Cicles de Formació Professional a la que pot accedir l’alumnat del Baix Llobregat.”

Malgrat, “el disbarat d’augmentar la ràtio a 33 alumnes a les aules de FP, la minsa ampliació de grups i el transvasament d’alumnat als centres concertats, no poden dissimular que milers d’alumnes s’han quedat fora del sistema educatiu.”

Des de CCOO Educació exigeixen la baixada de ràtio com el primer pas per obtenir un sistema de formació de qualitat, es fa impossible la seva millora amb la dinàmica actual,” assegurant que “hem estat advertint i denunciant en reiterades ocasions aquesta negativa situació, reivindicant públicament un canvi de política del Departament d’Educació.”

Comentaris

Eva Blanco Sant Feliu de Llobregat
1.
Comparteixo l'article però voldria que també haguès parlat de l'escola especial. Si, aquesta a la que alguns van a parar perquè l'ordinária no ré recursos com sabem. El cas és que en educació especial majoritàriament les escoles del Baix, són concertades, no tenim opcions. I paguem perque no hi ha una altra i desprès veiem que també els calen recursos econòmics. En el cas de l"escola especial, moltes concertades, no són un negoci, les porten entitats que fan bona labor però amb manca de pressupost No tenim cap opció, la situació és molt greu i molt poques vegades ens incloeu a les vostres reivindicacions. Estem oblidats

Comenta aquest article