El ple municipal de Begues aprova rebutjar la línia de molt alta tensió

Política.

Va prosperar amb els vots a favor de JxCAT, ERC, PSC, C’s, BEC i la regidora Marta Roig, mentre que la CUP s’hi va abstenir.
Va prosperar amb els vots a favor de JxCAT, ERC, PSC, C’s, BEC i la regidora Marta Roig, mentre que la CUP s’hi va abstenir.

El Ple va aprovar la moció presentada pel grup municipal de JxCAT i la regidora no adscrita Marta Roig i Segura de rebuig al projecte de la nova línia de Molt Alta Tensió projectada per l’empresa Forestalia. El text rebutja el projecte i manifesta el “el nostre total compromís amb un model energètic renovable, descentralitzat, de consum pròxim i respectuós amb l’entorn natural”.

La moció aposta per “Un model energètic que doni respostes als reptes globals de la nostra societat i dels nostres territoris, i que respongui al principi de proximitat”. Sobre aquest mateix projecte, ERC presentava una moció pròpia de “rebuig i total oposició a la construcció de la línia aèria elèctrica de 400KV MAT Valmuel-Begues”.

El text exigeix “al govern espanyol la creació d’una estratègia sobre renovables que estableixi un acord entre tots els territoris i agents afectats i protegeixi les zones d’alt valor agrícola i forestal, tot donat veu al territori especialment en els grans projectes tan de producció com de distribució.”

La moció reitera “el compromís d’aquest ajuntament amb la transició energètica (…) i els compromisos per un territori neutre en emissions el 2050”. Va obtenir els mateixos suports que l’anterior moció, sumant-hi el de la CUP i quedant aprovada per unanimitat.

També de JxCAT i de la regidora Marta Roig era la moció en defensa d’un acord institucional per limitar l’escalada de preus del mercat elèctric espanyol.

El text sol•licita al govern espanyol que “modifiqui el model actual de fixació de preus, creant un nou model que deixi de costat el sistema marginalista en favor d’un model per cost de producció (auditat i verificat)”.

També reclama “mecanismes de tarifes i bonificacions socials, i aportació econòmica a fons perdut de les grans productores d’energia amb càrrec als guanys de les grans productores”. Va rebre els suports de JxCAT, ERC, CUP, BEC i Marta Roig. Hi va votar en contra el PSC, mentre que C’s s’hi va abstenir.

Els mateixos ponents tenia la moció en defensa d’un acord institucional per definir un model aeroportuari de futur, sostenible, connectat al món i fruit del consens amb el territori. Reclama que es reprengui el diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat per “arribar a consensos majoritaris que permetin convertir l’Aeroport de Barcelona en un aeroport Transoceànic i dotar Catalunya d’un nou model aeroportuari juntament amb els aeroports de Reus i Girona”.

Alhora, reclama que es “defineixi un model aeroportuari propi per Catalunya, preservant la llacuna de la Ricarda, minimitzant les afectacions ambientals i amb les mesures compensatòries pel territori que corresponguin i que pugui comptar amb l’aval ambiental de la Unió Europea”. Hi van votar a favor JxCAT i Marta Roig. Va rebre els vots en contra d’ERC, CUP i BEC, mentre que PSC i C’s s’hi van abstenir. La unanimitat va tornar amb la moció de JxCAT i Marta Roig de solidaritat del món local amb el poble d’Afganistan.

El text demana a la comunitat internacional que doni “una resposta clara i contundent a curt termini a l’agreujament de la crisi humanitària sostinguda que viu l’Afganistan, tot garantint vies segures a les persones que cerquen refugi, i que exerceixi la pressió necessària per tal que es garanteixin els Drets Humans, especialment per a les dones i infants, en territori afganès, als camps de refugiats i al llarg de les rutes de fugida”.

El PSC va veure com tirava endavant la seva moció sobre l’impuls i millora del sistema de formació professional a Catalunya i la creació d’un centre de formació professional a Begues.

El text demana al Departament d’Educació de la Generalitat que elabori “un mapa de necessitats formatives al territori” i que “iniciï tots els estudis i tràmits que puguin concloure en la creació d’un centre de Formació Professional a Begues, de manera que reflecteixi les demandes de formació de les persones residents a Begues i dels sectors productius del nostre poble”. Va prosperar amb els vots a favor de JxCAT, PSC i C’s. S’hi van abstenir ERC, CUP, BEC i la regidora Marta Roig.

La CUP, amb l’adhesió de BEC i Marta Roig, presentava una moció perquè el govern de la Generalitat compleixi amb els acords del Parlament que garanteixen el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) al sistema sanitari públic.

El text fa seus els acords de la moció presentada al Parlament de Catalunya del 22 de juliol, en que, entre d’altres, s’instava al govern català a “garantir que la interrupció voluntària de l’embaràs es pugui dur a terme als hospitals de referència de cada regió sanitària en tots els territoris, amb l’objectiu que sigui assumida des de la sanitat pública i no es derivi a centres privats i concertats”. També insta “al Parlament de Catalunya a crear una comissió de seguiment sobre els drets sexuals i reproductius”.

La moció es va aprovar per unanimitat. Finalment es va aprovar també la moció de JxCAT i Marta Roig a favor d’aplicar mesures urgents en la lluita contra l’atur juvenil. Aquesta insta “a les administracions competents a elaborar un Pla Estratègic d'Ocupació Juvenil i a impulsar les mesures necessàries per incrementar l'ocupació laboral i reduir la temporalitat dels contractes entre joves menors de 30 anys”.

També a “crear una partida pressupostària en el pressupost municipal destinada a desenvolupar mesures específiques i a facilitar recursos per fomentar l'emprenedoria i l'autoocupació entre joves menors de 30 anys”. Va rebre els suports de JxCAT, PSC i Marta Roig. S’hi van abstenir ERC, C’s, CUP i BEC.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article