L'Ajuntament de Castelldefels busca potenciar les visites escolars a l'Espai Prehistòria: fauna, canvi climàtic i arqueologia al Garraf

Cultura.

L'Espai ubicat a la sala Margarida Xirgu de la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado exposa les restes arqueològiques trobades al municipi.
L'Espai ubicat a la sala Margarida Xirgu de la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado exposa les restes arqueològiques trobades al municipi.

En declaracions de Jordi Maresma, 1r tinent d'alcalde i regidor d'Educació i Cultura aquest recordava que, "vam començar l'anterior mandat definint l'Eix Històric i la xarxa d'equipaments de proximitat de la façana marítima, per posar en ús i en valor el ric patrimoni arquitectònic i natural de Castelldefels”.

Això ha permès en els darrers mesos, “obrir els tres centres d'interpretació de la ciutat: l'Espai Prehistòria a la Biblioteca, l'Espai Dunar a la platja i Piràtia, el nou centre d'interpretació històrica i de la pirateria al Castell."

I finalitzava, "hem volgut donar una presentació específica per als nostres centres educatius, perquè tenen un paper central en donar a conèixer el nostre entorn, que és la primera passa per posar-lo en valor i estimar-lo. D’ aquesta estima, en naixerà la voluntat de tenir-ne cura".

Amb la voluntat de dinamitzar aquest espai amb més visites per part dels centres escolars de la ciutat, aquest 15 d'octubre ha tingut lloc una visita amb una representació de les direccions de les escoles de Castelldefels i la Inspecció d'Educació del Baix Llobregat.

Ambdues delegacions han estat acompanyades pel primer tinent d'alcaldia i regidor d'Educació i Cultura, Jordi Maresma, i han pogut assistir a una presentació de l'exposició a càrrec de Montse Sanz, una descobridores de les troballes i co-directoes del projecte de recerca de la Cova del Rinoceront juntament amb Joan Daura, arqueòlegs del Grup de Recerca del Quaternari.

L'Espai Prehistòria. Fauna, canvi climàtic i arqueologia al Garraf exposa les restes arqueològiques trobades al municipi, entre les quals destaca l'esquelet complet d'una cria d'elefant i el crani d'un rinoceront de 100.000 anys d'antiguitat.

La peça central de l'exposició és l'esquelet complet d'una cria d'elefant (Elephas antiquus) d'uns 5 o 6 anys d'edat i que va ser descobert l'any 2012.

Aquestes restes, de 100.000 anys, són una de les poques evidències de cries complertes d'elefants antics a Europa i es pot veure per primera vegada en aquesta exposició.

L'espai també acull altres restes molt singulars trobades en el jaciment i que també s'ensenyen al públic per primer cop, com el crani i la mandíbula d'un rinoceront subadult d'una espècie actualment extingida (Stephanorhinus hundsheimensis) i el crani d'un cérvol mediterrani (Haploidoceros mediterraneus).

Els cérvols mediterranis són també una espècie ja extinta en l'actualitat que va viure al sud d'Europa en els moments càlids, la cova del Rinoceront n'és el jaciment més important, ja que és el lloc on més individus d'aquesta espècie s'han trobat en tot el món.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article