Avui es presenten les darreres troballes de la Cova de Can Sadurní i el projecte de Parc Prehistòric a Begues

Cultura.

A principis d’aquest 2021, molt a prop d’aquest enterrament van aparèixer noves restes humanes.
A principis d’aquest 2021, molt a prop d’aquest enterrament van aparèixer noves restes humanes.

Begues compta amb un destacat patrimoni històric i cultural entre el qual destaca la Cova de Can Sadurní, un espai que al llarg de 40 anys d’investigacions al seu jaciment ha ofert nombroses descobertes.

Amb la voluntat de donar a conèixer les darreres troballes fetes a la cova i de presentar el projecte que permetrà crear un centre de recepció de visitants i adequar el seu accés, aquest divendres 22 d’octubre està programat un acte públic que se celebrarà al Teatre El Goula a partir de les 18.30 h.

L’acte comptarà amb les intervencions del doctor en prehistòria i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Josep M. Fullola, i del president del Col•lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l'Arqueologia del Garraf-Ordal, Manel Edo, que respectivament contextualitzaran la importància de la cova i exposaran les darreres troballes realitzades.

Posteriorment, l’arquitecte municipal, Xavier Teixidor, explicarà el més rellevant sobre la futura creació del centre de recepció de visitants i l’adequació de l’accés a la cova.

L’acte comptarà també amb la presència i les intervencions de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, l’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, i la regidora de Cultura i Patrimoni, Anna Méndez.

En el decurs de les campanyes d’excavacions realitzades durant l’estiu de 2019 a la cova de Can Sadurní de Begues pel Col•lectiu per la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia de Garraf-Ordal (CIPAG) fou descoberta a la terrassa, a la part exterior de la cavitat, la inhumació d’una dona adulta jove, en posició fetal i amb els dos braços entre les seves cames a escassos 15 cm de profunditat.

El seu cos estava situat en una petita fossa i al costat del seu cap es va localitzar una petita escudella de ceràmica negra brunyida. Les anàlisis de realitzades van confirmar que les restes dataven aproximadament del 4400 abans de Crist, i, en conseqüència, es correspondria en el temps amb les inhumacions de la fase inicial de la necròpolis del Neolític Mitjà trobada a l’interior de la cavitat l’any 2013.

Aquest fet va obrir diferents qüestions sobre els motius de l’enterrament en aquella zona. A principis d’aquest 2021, molt a prop d’aquest enterrament van aparèixer noves restes humanes.

Es tractava d’un cos inhumat a poca profunditat, en posició fetal, amb una gerra i una pedra de molí al costat del crani. Tor¬nava a ser un individu femení en edat adulta jove, amb una datació que in¬dica que fou enterrada uns cent anys després que la seva companya.

Per aquest motiu, l’equip d’arqueòlegs de la Cova de Can Sadurní no té cap dub¬te que la terrassa del jaciment també va ser usada com a necròpolis durant el neolític.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article