La moció d’Esquerra Republicana de rebuig a les línies de Molt Alta Tensió aprovada per unanimitat al Consell Comarcal del Baix Llobregat

Política.

Al Baix Llobregat afectaria de ple a les poblacions de Vallirana i Begues com a primera opció i com a segona Esparreguera i Abrera.
Al Baix Llobregat afectaria de ple a les poblacions de Vallirana i Begues com a primera opció i com a segona Esparreguera i Abrera.

Des de finals de juliol fins ara el grup empresarial Forestalia ha traslladat dues propostes de línies MAT que afectarien a la comarca del Baix Llobregat, segons el republicans, “un projecte creat a esquenes del territori i no s’ha deixat marge de maniobra a les administracions afectades.”

L’altra proposta de MAT, tot i que no s’ha publicat al BOE, entraria a Catalunya per Maials, prop de Lleida, i en el seu traçat entre Hostalets de Pierola i Rubí afecta a municipis com Esparreguera i Abrera.

Un altre detall amb certa rellevància és que els tres catalans assessors de Forestalia són Felip Puig, ex conseller de Medi Ambient, de Política Territorial i Obres Públiques, d'Interior i d'Empresa i Ocupació; Josep Grau, ex conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i Pere Palacín, antic director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial, tres càrrecs de l’ extinta CIU.

Diverses fonts asseguren que aquests tres excàrrecs del Govern de la Generalitat ja haurien fet fins a 60 reunions per convèncer als ajuntaments de permetre la MAT al seu terreny.

El ple del Consell Comarcal del Baix Llobregat celebrat dilluns 25 d’octubre va aprovar per unanimitat la moció presentada per Esquerra Republicana i consensuada amb ell PSC de rebuig als projectes de línies elèctriques aèries de molt alta tensió (MAT) projectades per l’empresa Forestalia.

Una es va publicar al BOE el 28 de juliol i és un macroprojecte energètic, de titularitat privada i d’ús exclusius del seu promotor, amb diverses centrals eòliques i solar i amb una nova línia de molt alta tensió que creuaria el sud de Catalunya, des de Batea fins a Begues. En concret, la MAT, que tindrà 180 quilòmetres només a Terres de l’Ebre, Tarragona i Penedès, travessa vuit comarques catalanes.

Aquests fets han motivat molt malestar a nivell territorial i creat un rebuig frontal dels municipis afectats i el posicionament contrari de la majoria de partits polítics.

Esquerra Republicana denuncia que, “partim del mateix model de producció i de distribució d’energia que tenim ara: en grans oligopolis, amb grans centres de producció allunyats dels centres de consum. Un model caduc que deixa els beneficis en mans de pocs que paguem entre tots.”

I continuaven, “un model de competència privada que obre la porta a un escenari de competència entre grups privats que pot acabar amb un impacte molt elevat sobre el territori amb un gran impacte ambiental, paisatgístic, agrícola, econòmic i en la ciutadania. Un model que no dóna resposta als reptes globals que afronta el planeta contra el canvi climàtic ni als principis que promou l’Agenda 2030.”

Asseguren que, “l’impuls de les energies renovables no es pot fer d’esquena al territori i encara menys en funció d’interessos privats. No podem acceptar la destrucció del nostre territori per maximitzar els interessos econòmics de les empreses privades d’aquests projectes.”

Per finalitzar alertant que, “cal un model de producció d’energia distribuïda, democratitzada i propera a les àrees de consum, evitant les concentracions de producció en determinats territoris, que produeixen un elevat impacte acumulatiu i generen un important cost en el transport.”

D’altra banda, el grup d’Esquerra Republicana, durant el mateix ple, va fer un prec perquè el Consell Comarcal incorpori el permís retribuït de menstruació i climateri. Segons les dades, entre el 25% i el 60% de les persones menstruants pateixen dolor durant la menstruació, “un tema encara avui tabú i que s’ha tractat d’invisibilitzar durant dècades.”

Patir dolor durant la regla, “és un fet que s’ha normalitzat socialment, però que no ho és i menys quan impedeix desenvolupar amb normalitat la teva vida quotidiana. Aquests dolors afecten psicològicament i físicament i, per tant, dificulten el desenvolupament habitual de les seves feines.”

Aquest “dolor invalidant, si no és reconegut, es pot traduir en un motiu més de discriminació laboral de les persones menstruants, ja que afecta directament a la seva capacitat laboral, afectant directament a la bretxa laboral i significant un nou sostre de vidre dins les carreres laborals, així com a la seva economia.”

És per això que el grup d’Esquerra Republicana ha demanat que el Consell Comarcal iniciï els treballs preparatoris per fer possible aquest permís retribuït, “amb la voluntat de reconèixer la situació que viuen moltes persones menstruants i garantir un permís que doni cobertura a aquesta necessitat de cura.” L’equip de govern va traslladar que iniciaria els treballs per aplicar-los, però com un permís recuperable.

felip puig forestalia llobregatdigital reunio ajuntament vallmoll

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article