Esquerra Sant Esteve Sesrovires demana actualitzar l’ estudi geològic i que s’executin les mesures preventives necessàries per evitar noves esllavissades

Política.

Malauradament, tot i el risc, es van seguir donant permisos d’obres i s’hi va edificar.
Malauradament, tot i el risc, es van seguir donant permisos d’obres i s’hi va edificar.

Pels republicans, “el tema dels lliscaments ens afecta a tots els veïns, qualsevol zona del municipi és susceptible d’una esllavissada i les actuacions necessàries per la seva solució tenen un cost, emocional i econòmic, molt elevat per tots els veïns.”

El municipi de Sant Esteve està ubicat en una zona geològica inestable, en constant moviment per l’encaixament de les rieres i torrents que la travessen i per la disposició i naturalesa del materials del subsòl, que permeten una asimetria en la morfologia dels vessants dels torrents potencialment inestables.

El lliscament més gran inventariat és el del carrer Mercè Rodoreda a Vallserrat, es troba situat al marge oriental del torrent de Can Sitges o dels Canals i es va crear entre els anys 1970 i 1972, presentant dues reactivacions:

L’any 1984 arran de la reactivació, el Servei Geològic de Catalunya (SGC) va emetre un dictamen en el qual declarava la zona afectada com a zona no edificable.

Es va realitzar un estudi de zonificació del risc geològic i un informe sobre el tipus d’obra a realitzar per tal d’estabilitzar el vessant, tot i que es desaconsellava aquesta actuació pel seu cost en relació al valor dels terrenys i les edificacions afectades.

L’any 2018 es va reactivar a causa d’un episodi de pluges intenses, provocant danys significatius en els edificis i elements de la urbanització fins a un grau de severitat màxim, l'evacuació de tres famílies i l'establiment d’una xarxa d’auscultació geotècnia i estructural, encara activa.

Per tal de determinar la naturalesa dels moviments i les possibles accions a emprendre, es va contractar una empresa que va redactar un projecte d’estabilització (març de 2019) i es va construir una pantalla de contenció del lliscament, alhora que es va encarregar a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya un nou estudi de zonificació del terreny per perillositat geològica.

Alguns dels habitatges afectats requereixen de grans reparacions amb reconstrucció total o parcial de l’edifici, fet que fa que alguns dels seus propietaris, tres anys després, segueixin sense poder tornar a casa seva, vivint en hotels o pisos de lloguer, assumint les despeses d’estudis, reparacions, reconstruccions i allotjament l’ajuntament. Però el tema dels lliscaments no és exclusiu dels veïns de Mercè Rodoreda.

Altres lliscaments o moviments han tingut o tenen lloc en el municipi, com el del carrer Carrilet que està reparant Ferrocarrils, o els moviments durant la construcció de l’aparcament del Fòrum, o els de la de la Llar d’infants que va motivar murs de contenció, o els que van fer caure la masia que havia de formar part de la residencia de Can Serra,

I que van provocar la construcció dels murs de contenció que actualment, segons ens ha explicat l’alcalde fa poques setmanes, es tornem a moure. Altres punts del municipi com la Vinya de la Passada on sembla hi circulen aigües subterrànies, també presenten problemes.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article