L’ AMB clausura definitivament l’ abocador de la Vall d’ en Joan també conegut com del Garraf que va arribar a acumular 27 milions de tones de residus

Societat., Salut.

Aquest abocador esta situat a dos ternes territorials del Baix Llobregat.
Aquest abocador esta situat a dos ternes territorials del Baix Llobregat.

L'AMB ha finalitzat les obres de segellament i clausura de l'antic dipòsit controlat de residus de la Vall d'en Joan, situat dins del Parc del Garraf, un dels projectes de més magnitud de l'Àrea d'Ecologia de l'AMB.

Representants de l'AMB, la Generalitat de Catalunya, l'Agència de Residus de Catalunya i els ajuntaments de Gavà, Begues i Sitges han exposat sobre el terreny el resultat de l'operació als mitjans de comunicació.

Eloi Badia, vicepresident de l'AMB, ha declarat que "ara conclou el segon moment clau en la història d'aquest espai. El primer va ser quan vam aconseguir deixar de portar-hi residus, ja al 2006."

En aquest temps, "hem estat capaços d'assegurar un nou futur per aquesta part del parc del Garraf, i solucionar els contratemps que un abocador d'aquestes característiques provoca en un espai així. Com a AMB, encarem el repte de millorar la gestió dels residus orgànics, però això també passa per tancar velles ferides, com la que suposa aquest antic dipòsit".

La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha afirmat que "la Generalitat hi havia de ser perquè té una absoluta vocació de formar part de la restauració i recuperació d'espais. Aquí s'havia creat un problema ecològic ubicant un dipòsit de residus sobre un terreny que no pertocava, i el que ens toca ara és reparar, restaurar i recuperar aquest espai."

En això, "l'Agència de Residus ha invertit 33,4 milions d'euros, molt ben invertits, perquè la voluntat era fer això que s'ha fet aquí. La nostre espècie va crear una disrupció en aquest espai als anys 70 i tenim l'obligació i el deure moral de restaurar-lo".

Per la seva banda, La tinenta d'alcaldessa d'Urbanisme, Habitatge, Obres i Sostenibilitat Ambiental de l'Ajuntament de Gavà, Rosa M. Fernández ha manifestat que "per a Gavà els treballs de segellat i restauració de l'abocador de la Vall d'en Joan ha estat sempre una reivindicació històrica."

I afegia, "creiem que era un deute pendent amb el nostre territori i ens alegrem, però no hem de perdre de vista i hem reclamat que continuïn els treballs de seguiment, i un Pla d'Avaluació de riscos amb les mesures a implementar. Hem avançat molt i cal acabar bé un projecte tan important com aquest perquè tingui totes les garanties i s'integri plenament en l'entorn natural i urbà".

Els treballs de segellament han consistit en la impermeabilització del terreny que hi ha sobre la massa de residus, per evitar que l'aigua de pluja s'hi infiltri i generi lixiviats, uns compostos químics molt contaminants.

A més, una xarxa de captació i conducció d'aigües pluvials minimitza la generació de lixiviats, i un sistema de bombeig els extreu i els condueix a una depuradora pròpia, on són tractats.

El biogàs que allibera la matèria orgànica en descomposició (que també és contaminant i un dels principals gasos amb efecte d'hivernacle) es recull i es tracta en una central específica, on es transforma en energia elèctrica, que després es ven a la xarxa. L'electricitat generada mitjançant aquest sistema abasteix el consum de més de 9.000 llars.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article