Continua activat l'avís preventiu de contaminació atmosfèrica per partícules als 40 municipis de Barcelona i la seva conurbació

Societat., Salut.

Per circumstàncies climàtiques es podria activar avui mateix.
Per circumstàncies climàtiques es podria activar avui mateix.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules en l’ambient atmosfèric a municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric.

Aquests municipis són l'Hospitalet de Llobregat, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.

L’avís preventiu comporta: • Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; • Informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; • Notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; • Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant aquest dijous, donat que es preveu que la situació d’estabilitat atmosfèrica persistirà i les condicions de dispersió no milloraran.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà divendres si cal activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

La Generalitat recomana a la ciutadania: • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit. • Utilitzar el transport públic en la mesura del possible. • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…). • Utilitzar el cotxe compartit. • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.). • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes. • Regular la climatització de les llars, baixant la temperatura del termòstat. • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article