ERC Viladecans considera “mancat de previsió, planificació i execució” el pressupost 2022 i vota en contra

Política.

Els republicans denuncien “que hagin sobrat 18 MEUR del 2020 tot i les necessitats per la pandèmia i l’emergència social.”
Els republicans denuncien “que hagin sobrat 18 MEUR del 2020 tot i les necessitats per la pandèmia i l’emergència social.”

El grup d’ERC-AM i principal partit de la oposició a l’Ajuntament de Viladecans ha votat en contra del pressupost municipal de 2022 que l’equip de govern (PSC+Comuns) va aprovar el passat 2 de desembre durant un Ple extraordinari i monogràfic.

Entre d’altres motius, els republicans veuen "una manca de previsió, planificació i execució en els comptes del govern local, fet que provoca desajustos, incompliments i una realitat molt diferent a la que reflecteixen els papers."

La portaveu republicana Bàrbara Lligadas ho justificava així: “hem votat en contra d'aquests pressupostos perquè consoliden un model de ciutat incompatible amb les nostres prioritats. Tornen a apujar l'IBI malgrat que és un dels més cars de Catalunya, estem arrossegant encara la crisi i, a més, cada any acumulen romanent."

Pel que fa a les despeses, "han eliminat les partides que ajuden a les persones que encara estan patint els efectes econòmics de la crisi. I un cop més tornen a incomplir els seus compromisos amb les inversions, ja que de les incloses al pressupost de 2021 només han executat les que fan referència al Pla de Llevant”.

En el mateix sentit, Lligadas afegia: “els comptes municipals de 2022 ratifiquen un cop més allò que venim anys dient i és que l’equip de govern només pensa en els barris nous i s’oblida dels antics. S’oblida d’aquells barris que necessiten ser recosits, repensats, tinguts en compte i que els veïns puguin sentir-se orgullosos de viure on viuen”.

La portaveu d’ERC s’adreçava als dos socis de govern: “tenen una manera de planificar la ciutat i els pressupostos que no compartim. I ens sorprèn molt perquè podríem entendre que en un equip de govern que fa dos dies que ha entrat a governar hi hagi capítols que sigui incapaç d’ajustar.

I continuava, "però d’un equip de govern que porta tants anys, que porta dècades, ens sorprèn molt aquesta planificació tan inexacta dels pressupostos. Que han de realitzar modificacions de crèdit constantment al llarg de l’any, que fan aparèixer i desaparèixer inversions previstes, que acumulen romanent i que, tot i acumular romanent, continuen incrementant l’IBI. I que a sobre continuen prioritzant el pagament del deute."

Per finalitzar assegurant que, "en un context de crisi de la que encara no hem sortit. I no és una crisi econòmica, és una crisi multifactorial. Per tant, davant d’aquest escenari, davant aquesta manca de previsió i aquesta manera de fer, és impossible que ERC doni suport a aquests pressupostos”.

ERC Viladecans denuncia que hagin sobrat 18 milions d'euros del pressupost municipal de 2020, tot i les necessitats per la pandèmia i l’emergència social.

A més, el govern local torna a pujar l’IBI de cara al 2022. El passat Ple de setembre l’equip de Govern va aprovar el compte general del 2020 i també l’aprovació inicial de les ordenances fiscals de 2022. En tots dos punts el grup republicà va votar en contra.

Pel que fa al compte general, la portaveu republicana Bàrbara Lligadas va justificar el vot “perquè seria incoherent donar suport a l’execució d’uns pressupostos que no vam recolzar, però sobretot perquè és incomprensible que, en un any on s’ha hagut de gestionar una pandèmia mundial, l’equip de govern no hagi executat completament el pressupost”.

“Com pot ser que hagin deixat de gastar 18 milions d’euros, un quart del pressupost municipal, en un any d’emergència social?”, ha insistit Lligadas.

Pel que fa a les ordenances fiscals de 2022, la regidora va explicar que “fa anys que demanem poder col•laborar en la fase prèvia de la redacció de les ordenances fiscals i que aquestes es basin en el principi de progressivitat. Cal agrair que s’hagi fet un primer pas i s’hagi intentat, però ha quedat en això, en un intent”.

En el mateix sentit, assegurava: “analitzes les novetats afegides a les ordenances del proper exercici i te n’adones que hi ha hagut cert esforç per incrementar la progressivitat, però aleshores mires l’IBI i veus que l’han tornat a pujar”.

La portaveu republicana va recordar que “som un dels municipis de Catalunya amb l’IBI més car, sense ser una de les ciutats amb la renda per càpita més alta”.

I va replicar a l’equip de govern: “efectivament, l’impost de l’IBI és molt rígid i permet molt poca progressivitat, però pots aplicar ajudes i pots evitar apujar-lo. Perquè, malgrat com a partit d’esquerres i republicà estem a favor dels impostos perquè són els que permeten pagar l’estat de benestar, és incomprensible que un govern que no es gasta tot el pressupost, torni a apujar el principal impost i sigui poc progressiu”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article