El 92 % de les entitats socials de l’àrea metropolitana intensifiquen els esforços per pal•liar els efectes de la greu crisi social derivada de la pandèmia

Societat.

La salut mental ha estat un àmbit força prioritzat en la redefinició d’aquesta atenció.
La salut mental ha estat un àmbit força prioritzat en la redefinició d’aquesta atenció.

Per exemple, destinant-hi més recursos econòmics, de professionals, reforç del voluntariat o més hores d’atenció, entre moltes altres accions.

És una de les principals dades del nou baròmetre del tercer sector social de l’àrea metropolitana de Barcelona que, com a novetat, aquest any inclou la capital catalana a l’anàlisi.

Segons el darrer baròmetre, gairebé el 60 % de les organitzacions del tercer sector (56 %) han hagut d'adaptar els seus serveis i projectes per poder donar resposta a les conseqüències de la covid-19. Les entitats socials s’han vist obligades a integrar o desplegar altres àmbits d’intervenció a la seva activitat, a banda dels habituals.

Els col•lectius que han necessitat més suport són: les persones que viuen de l’economia submergida, les dones víctimes de la violència masclista, les persones migrades, els sensellar o els joves en risc d’exclusió.

L’emergència social derivada de la pandèmia s’ha abordat de manera col•laborativa entre les administracions públiques i el tercer sector social, entre altres agents. L’acompanyament i el suport a les persones s’han adaptat molt ràpidament. La capacitat de resposta, però, no ha estat homogènia.

Els ajuntaments més grans i amb més recursos s’han pogut reorganitzar amb agilitat i sobretot valoren les relacions establertes entre els diferents agents (coordinació, sinergies, espais de diàleg i cocreació, innovació social, etc.), en especial durant les primeres fases de la pandèmia.

El 64 % de les entitats han vist afectat el resultat del seu exercici econòmic (en concret, el 38 %) per una disminució dels ingressos i el 26 % per un augment de les despeses. El 36 %, però, afirma que la pandèmia no ha tingut cap afectació.

Les causes de la reducció de l’activitat econòmica són: les restriccions d’accés o les limitacions a la presencialitat, que ha provocat que alguns serveis no poguessin obrir, o la reducció de les subvencions de les administracions, entre altres.

En l’àmbit econòmic, el finançament públic representa el 71,1 % dels ingressos de les entitats socials de l’àrea metropolitana de Barcelona; el 19,3 %, el propi, i el 9,6 %, el privat.

Dels ingressos públics, el 49,3 % prové de la Generalitat de Catalunya, el 35,6 % dels ajuntaments, el 4,5 % de l’Estat espanyol i el 10,6 % d’altres administracions.

Les entitats socials han invertit per aconseguir l’equipament i programari adequat per poder fer atenció i treball telemàtics. El 90 % han fet actuacions de digitalització com ara millora de la connectivitat, obertura de serveis telemàtics o digitalització d’activitats, entre d’altres.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article