Potencien el llegat de la Colònia Sedó d’ Esparreguera

Cultura.

Presentat el llibre “La Colònia Sedó d'Esparreguera” de Gràcia Dorel-Ferré.
Presentat el llibre “La Colònia Sedó d'Esparreguera” de Gràcia Dorel-Ferré.

La sala d’actes de la Biblioteca Municipal L’Ateneu es va omplir ahir a la tarda de gom a gom per a acollir la presentació del llibre “La Colònia Sedó d’Esparreguera. La llarga trajectòria d’una colònia industrial emblemàtica” de la doctora en Història especialitzada en patrimoni industrial, Gràcia Dorel-Ferré.

L’obra està coeditada per l’Ajuntament d’Esparreguera i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL), amb el suport de la Diputació de Barcelona, i és el primer llibre adreçat al gran públic sobre aquest conjunt fabril que inicià la seva trajectòria l’any 1846 i que va estar en funcionament fins l’any 1980, escrit des del rigor i el coneixement profund de la seva història, les condicions de vida i la seva evolució tecnològica.

La presentació va comptar amb els parlaments de l’autora del llibre, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marin, el vicepresident del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Jordi Sicart, i l’arquitecte expert en patrimoni industrial, Antoni Vilanova. L’obra s’ha editat en tres idiomes, català, castellà i anglès, i se n’ha fet un primer tiratge de 750 exemplars.

Durant la seva intervenció l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va destacar que “el llibre de la Gràcia Dorel és un exercici de rigor històric i sensibilitat al voltant de la Colònia Sedó i, també, un acte de justícia envers la història i el gran llegat arquitectònic i industrial d’aquest patrimoni, perquè hi ha hagut molts llibres d’abast tècnic i especialitzat, però pocs amb abast divulgatiu per apropar un públic general el que va suposar la colònia a nivell social, cultural, industrial i patrimonial”.

L’alcalde també va apuntar que l’edició d’aquest llibre és un pas cap a “la recuperació de la Colònia Sedó, que és una de les prioritats del govern municipal”.

En aquest sentit, va recordar que el 2020 es va aprovar la declaració com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), que en el POUM s’ha codificat tot l’entorn de la colònia i que hi ha previst dedicar-hi un capítol propi en l’agenda urbana d'Esparreguera.

“Hem de teixir aliances internes, amb els propis actors de la Colònia, i també externes, amb les diferents administracions públiques, per a recuperar un patrimoni que ens defineix i uneix com a poble”, va concloure Rivas.

La gran protagonista de l’acte va ser l’autora del llibre Gràcia Dorel-Ferré, qui va explicar que el motiu que la va impulsar a escriure aquesta obra va ser l’activitat que està duent a terme l’Associació per la defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn i les visites guiades al museu que fan conjuntament amb el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

“Vaig pensar que era una llàstima que no existís cap documentació a l’abast dels visitants a la sortida del museu i això va motivar que em decidís a escriure el llibre”, va assegurar l’autora, qui va afegir que es tracta “d’un recurs divulgatiu per complementar la tasca de dinamització amb la voluntat d’arribar a tots els públics, amb rigor però amb un llenguatge senzill i un format agradable”.

També va participar en la presentació el vicepresident del CECBLL, Jordi Sicart, que va afirmar que “estem molt orgullosos de coeditar aquesta obra, que és una joia de llibre sobre la colònia i és el resultat d’una gran dedicació d’una gran investigadora de renom mundial en el camp del patrimoni industrial, com és la Gràcia Dorel, que ha sabut traslladar al vessant divulgatiu la trajectòria d’aquesta interessant i pionera colònia industrial”.

L’acte va comptar, a més, amb l’arquitecte expert en patrimoni industrial, Antoni Vilanova, qui va assegurar que el llibre “és un treball forjat al llarg dels anys i que honora tant la colònia com la vila d’Esparreguera”.

Segons Vilanova, l’obra reflexa un fet rellevant i és que “la colònia no és només patrimoni industrial, arquitectura i enginyeria, sinó que és important per la seva implantació en el territori, i en l’obra es recull també aquesta visió paisatgística i també social, vinculada al paper de la dependència de l’amo i el rol dels treballadors i treballadores”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article