Inaugurat a Esplugues el primer centre d'atenció per a infants amb necessitats complexes d'atenció

Salut.

Està dirigit a població pediàtrica amb necessitats complexes d’atenció i/o en situació de malaltia avançada.
Està dirigit a població pediàtrica amb necessitats complexes d’atenció i/o en situació de malaltia avançada.

L’Hospital Sant Joan de Déu ha posat en marxa La Casa de Sofia, el primer centre d’atenció a infants en situació de necessitats complexes d’atenció i/o de malaltia avançada de l’estat espanyol.

Aquest dispositiu està promogut pel CatSalut i el Pla director sociosanitari i desenvolupat per Sant Joan de Déu en col•laboració amb l’Hospital Vall d’Hebron i el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí.

“Es tracta d’un centre únic i un dels primers centres a Europa d’aquestes característiques”, ha ressaltat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, durant la inauguració de l’equipament.

Tal i com ha ressaltat, “el centre pretén convertir-se en model de referència a Catalunya en l’atenció als infants amb necessitats complexes d’atenció i amb necessitat de cures pal•liatives”.

El nou equipament, ha explicat Argimon, “enllaça amb alguns dels objectius que, com a Departament, hem establert en el nostre pla de salut i que van en la línia de reordenar serveis i desplegar models d’atenció per donar una resposta resolutiva a les patologies més prevalents o amb més impacte sobre la qualitat de vida del malalt i dels seus familiars”.

A més, ha subratllat, “és un projecte que s’emmarca en la resposta que, com a sistema sanitari, hem de donar a les malalties pediàtriques, especialment en l’edat pediàtrica”.

El nou centre porta el nom de La Casa de Sofia ja que un dels impulsors ha estat Jordi Cruz, pare de la Sofia, una nena que no va poder superar una malaltia minoritària.

Precisament, els pacients amb aquestes patologies són els principals usuaris de les instal•lacions, ja que molts d’ells tenen una evolució progressiva i afectació multiorgànica que els aboca a una situació de cronicitat complexa o avançada.

El principal objectiu d’aquest centre d’atenció intermèdia pediàtric és evitar l’ingrés a l’hospital d’aguts quan no sigui necessari, endarrerint al màxim una possible hospitalització de llarga durada, a través d’un abordatge clínic i organitzatiu que permeti assolir l’estabilitat clínica o la millora funcional necessària.

També està pensat per després d’un ingrés hospitalari, a través d’una planificació i un suport a l’alta que eviti noves situacions de risc d’ingrés, per tal de que el pacient torni al seu domicili amb una funcionalitat i un suport òptims.

Actualment, el sector sanitari no disposava d’un centre d’atenció intermèdia per atendre la cronicitat pediàtrica. S’estima que a Catalunya podrien haver-hi uns 3.000 infants en situació de malaltia avançada i una xifra similar addicional en situació de cronicitat complexa, que es podrien beneficiar d’aquest tipus de centre en algun moment de la seva evolució clínica.

De fet, el darrer Pla Estratègic del CatSalut ja va determinar la necessitat de treballar en l’àmbit de la cronicitat en pediatria i la posada en marxa de La Casa de Sofia és una fita significativa d’avenç en aquest objectiu.

El centre atendrà infants d’arreu de Catalunya. Els ingressos provindran majoritàriament dels tres grans hospitals que treballen l’àmbit de la cronicitat pediàtrica i l’atenció pal•liativa, que són els Serveis d’atenció pal•liativa pediàtrica de la Xarxa d’Atenció Pal•liativa Pediàtrica Integral: Vall d’Hebron, Parc Taulí i Sant Joan de Déu.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article