La gavanenca Raquel Sánchez ministra de transports present a la inauguració dels treballs de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera

Cultura.

Un instant de la jornada.
Un instant de la jornada.

Per part del govern de l'Estat han participat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i la delegada del Govern d’Espanya a Catalunya, Maria Eugènia Gay.

De la Generalitat de Catalunya, el director dels Serveis Territorials a Barcelona del departament de Cultura, Andreu Felip. De la Diputació de Barcelona, el president de l’àrea d’infraestructures i espais naturals, Pere Pons, el gerent de Serveis d'Equipaments, Infraestructures Urbanes i Patrimoni Arquitectònic (SPAL), Joan Closa, i l'assessor del president de l’àrea d’infraestructures i espais naturals, Jordi Torrents.

Del Consell Comarcal del Baix Llobregat, la consellera de Turisme, Gemma Rodríguez, la coordinadora del consorci de Turisme, Laura García, i el Tècnic de Turisme del Consell comarcal, Xavier Lledó.

De l’ Ajuntament han assistit l'alcalde, Jesús Naharro, i diversos regidors i regidores i tècnics i tècniques municipals. De l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, l'alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, i de l'Ajuntament d'Esparreguera, el Primer Tinent d'alcalde, Juan Jurado.

També han comptat amb la doctora en Història per la Universitat de Barcelona, Maria Soler Sala, el president de l’Associació de Veïns de Can Vilalba, Gerardo Luengo, i la jutgessa de Pau d’Abrera, Teresa Morral.

Amb l’objectiu de protegir, conservar i posar en valor les restes del Castell de Voltrera i la capella de Sant Pere, situades al barri de Can Vilalba, des de l'Ajuntament d'Abrera han finalitzat els treballs per a la consolidació estructural per garantir l’estabilitat dels murs i la seguretat dels i les visitants.

L'actuació de consolidació i restauració l'han dut a terme amb la col•laboració del Ministerio de Transportes, mobilidad y agenda urbana, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’SPAL de la Diputació de Barcelona.

Amb aquestes actuacions volen fixar un punt de partida per continuar realitzant estudis que permetin aprofundir en el coneixement del patrimoni, per preveure i planificar intervencions pel gaudi del mateix per part dels veïns i les veïnes d’Abrera i la ciutadania en general.

A més, mitjançant un conveni amb la Universitat de Barcelona (UB) enceten una nova etapa d’estudi científic d’un dels monuments més rellevants del municipi. L’ alcalde, Jesús Naharro, ha destacat que des de l'Ajuntament d'Abrera “estem molt il•lusionats amb aquest projecte, en el qual portem treballant des de fa molt de temps.”

Les obres s'han dut a terme amb l’objectiu de consolidar el conjunt del castell que està catalogat com a Bé Cultural d'interès Nacional (BCIN), la qual cosa suposa que té la màxima protecció que li atorga la Llei 9/1993 de patrimoni Cultural Català.

El conjunt del castell de Voltrera d'Abrera està format per les restes de la capella de sant Pere i les restes del castell i calia consolidar urgentment per tal de garantir l'estabilitat de les seves estructures.

Naharro assegurava que, “amb aquesta actuació també s'ha creat un recorregut per tal que, puntualment, poguem possibilitar-se l'accés públic i donar a conèixer el castell a tothom d'una manera segura. Aquesta primera actuació s'ha considerat fonamental per tal que, a partir d'aquí, puguin continuar les excavacions arqueològiques amb la voluntat que en un futur puguem seguir executant actuacions que descobreixin totes les estructures i elements amagats del castell".

Pel que fa al conveni amb la Universitat de Barcelona (UB), l'alcalde va comentar que estem davant una "gran descoberta patrimonial, que pertany a totes i tots els abrerencs i abrerenques i que per tant, s’ha de fer un treball de recerca molt important per tal de poder després explicar-ho a les nostres escoles i a la nostra ciutadania".

Jesús Naharro també va agrair a l'Associació de Veïns de Can Vilalba "el seu interès i col•laboració en aconseguir la millora del Castell de Voltrera d'Abrera".

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article