A partir d’aquest dijous 7 d'abril Olesa acull la XIV edició de les Jornades de Memòria i Justícia

Cultura.

Unes jornades que coincideixen amb la commemoració de la proclamació de la Segona República, el 14 d’abril.
Unes jornades que coincideixen amb la commemoració de la proclamació de la Segona República, el 14 d’abril.

"L'objectiu d'aquestes jornades és recuperar la memòria històrica al nostre municipi amb actes de caire divulgatiu, per informar i sensibilitzar per prevenir actituds xenòfobes, feixistes i racistes” ha explicat el regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota. Publicitat Iguana Olesa 

Aquestes activitats són gratuïtes i estan organitzades per la regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Olesa i enguany compten també amb la participació de diferents entitats del municipi.

El tret de sortida serà aquest dijous 7, amb la conferència “Camps de concentració: origen i història”, a càrrec de l’historiador Fèlix Figueras.

“A Olesa hi ha 14 víctimes que van patir els camps de concentració nazis, però aquests camps no van ser una exclusiva del nazisme, no han estat ni els primers ni els únics camps de concentració i aquesta conferència explicarà el seu origen i evolució” ha detallat el regidor.

Aquesta activitat està organitzada per Olesa Ateneu i es farà a les 19 hores a la sala d’actes de la Comunitat Minera. Un acte destacat serà l’ “Audiència Memorial”, que es farà divendres, 8. Aquest és un acte d’escolta, de reparació simbòlica i reconeixement institucional a persones que van patir la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Aquest acte consta d’una primera part on familiars de persones d'Olesa que van patir les represàlies explicaran de primera mà el seu testimoni, després un historiador posarà en context els fets, i, finalment, clourà l’acte el reconeixement institucional a les víctimes.

“A tot Catalunya s’han fet 5 audiències i la peculiaritat de la d’Olesa és que es tracta del testimoni d’una desena de persones joves, la quarta generació dels represaliats, que explicaran el seu relat, com els han arribats els fets i com ho han viscut. Un relat que va adreçat als més joves per sensibilitzar-los sobre la importància de conèixer la nostra història ” ha destacat Xavier Rota.

El reconeixement de l’Audiència Memorial tindrà lloc a les 18.30 h, a l’Auditori de la Casa de Cultura, l’activitat compta amb la participació de la Diputació de Barcelona i l’equip d’advocats Aequitas.

La darrera activitat de les jornades de Memòria i Justícia serà “Olesa represaliada” una visita teatralitzada pels espais de la Guerra Civil del municipi.

La sortida serà dissabte a les 11 del matí des de la plaça de Les Fonts “es farà un recorregut per diferents emplaçaments com l’Ajuntament, l’escola Montserrat i la residència Nostra Senyora de Montserrat, que eren les antigues escoles nacionals, o el Cementiri Vell, entre d’altres” ha explicat el regidor de Memòria Històrica.

Aquesta activitat està organitzada pel departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, en col•laboració l’Arrel Acció Cultural i l’Associació de Recreació Història del Montserratí, que farà la recreació dels personatges i les situacions de l’època.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article