La rehabilitació de la Unió de Cooperadors de Gavà seleccionada en la 64a edició dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme

Cultura.

Un procés de remodelació d’un edifici emblemàtic projectat per l’arquitecte Josep Torres Clavé que va néixer com una cooperativa l’any 1936.
Un procés de remodelació d’un edifici emblemàtic projectat per l’arquitecte Josep Torres Clavé que va néixer com una cooperativa l’any 1936.

La seva remodelació, finançada amb fons FEDER en el marc del Programa del patrimoni cultural i industrial de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, respon a la voluntat de recuperar la funció original de l’edifici, adaptant-lo a les necessitats i al context actual.

La nova Unió de Cooperadors obrirà pròximament les portes convertida en un referent d’innovació socioeconòmica i fórmules properes a l’economia social i al cooperativisme.

El projecte de reforma, projectat per l’arquitecta Meritxell Inaraja, ha buscat retornar l’edifici a l’estat original i dotar-lo de les prestacions pròpies d’un edifici d’ús públic contemporani.

Amb aquest objectiu s’han eliminat els elements superflus que s’havien afegit a l’obra originària, i s’ha prioritzat la recuperació de la façana principal i els colors primitius, i la conservació dels elements estructurals que es conservaven i d’alguns acabats, com l’escala, les baranes i la fusteria.

S’ha creat un equipament obert, diàfan i polivalent que, distribuït en tres plantes, afavorirà la col•laboració a través de la disposició dels seus espais. Per adaptar-se a la normativa vigent d’accessibilitat, s’ha instal•lat un ascensor en un punt estratègic i amb un impacte mínim.

La rehabilitació de la Unió de Cooperadors respon als criteris que valora especialment el jurat dels FAD en l’apartat d’Arquitectura: Obres que donen resposta a les necessitats actuals i aborden temes contemporanis, ja sigui a les ciutats com al paisatge, i que busquen aportar solucions als reptes ambientals i socials mitjançant plantejaments útils i bells, vinculant els programes a la lògica del lloc i a través de tècniques coherents.

D’aquí que hagi escollit la Unió de Cooperadors de Gavà com a una de les 58 obres seleccionades del total de 434 obres presentades als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme. Es tracta d’un dels guardons més longeus d’Europa en aquest àmbit i un dels més prestigiosos.

Es van instaurar l’any 1958 amb l’objectiu d’impulsar els corrents d'avantguarda i reconèixer la qualitat en els nous camins i investigacions obertes aleshores respecte als llenguatges tradicionals. ARQUIN-FAD, associació impulsora dels premis, va tancar la convocatòria d’enguany amb un total de 543 obres presentades.

A més de les 434 corresponents als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, s’hi van presentar 75 als Premis FAD de Pensament i Crítica i 33 als Premis FAD Internacionals. D’aquests, es van escollir 27 finalistes i 68 seleccionades.

La nova Unió de Cooperadors, juntament amb la resta d’obres finalistes i selecciones en aquesta nova edició, es podran veure a partir del 2 de juny i fins al 28 d’agost en el marc de l’exposició “El millor disseny de l’any”, en el Museu del Disseny de Barcelona.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article