14 ajuntaments del Baix Llobregat i el Consell Comarcal signen la “Declaració per uns municipis i comunitats cuidadores”

Salut.

Foto de família amb els i les representants dels consistoris signants.
Foto de família amb els i les representants dels consistoris signants.

Els ens locals signants són: Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya, juntament amb els ajuntaments d'Abrera, Begues, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Gavà, Olesa de Montserrat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Consell Comarcal del Baix Llobregat.

La Diputació de Barcelona, una vuitantena de municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis han escenificat l’adhesió conjunta a la Declaració per uns municipis i unes comunitats cuidadores .

El text expressa el compromís dels ens locals a entendre les cures “com una activitat essencial per a la vida, així com per a la dinamització social i econòmica dels nostres municipis, que requereix de major reconeixement i de corresponsabilitat personal, social i institucional”.

I concreta un decàleg de 10 accions per avançar en els polítiques públiques locals de les cures. L’acte ha tingut lloc en el transcurs de les jornades Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat que tenen lloc al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona, amb l’assistència de més de 400 representants d’ajuntaments, experts i professionals del sector assistencial.

Les jornades, organitzades per la Diputació de Barcelona a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, pretenen posar en valor el paper de l’administració local en la millora dels serveis i recursos de proximitat vinculats amb les cures al llarg del cicle de vida, com l’ajuda domiciliària, les tecnologies d’atenció a la llar, l’adaptació funcional dels habitatges i l’assistència personal; l’atenció integrada i la cooperació publico-comunitària, així com el suport a les persones cuidadores.

La inauguració de les jornades ha anat a càrrec de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i de la diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret.

En el seu parlament, Núria Marin ha lamentat que «la pandèmia i l’envelliment progressiu de la societat revela la necessitat imperiosa d’adaptar el sistema de cures als nous reptes, per atendre més i millora les persones, d’acord amb les especificitats de cadascuna».

En la seva intervenció, la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, ha assenyalat que «les cures han de gaudir d'absoluta centralitat en les nostres agendes institucionals polítiques: sense cures no hi ha vida. Partim d'aquest principi en aquesta jornades. I ho impulsem des de la proximitat dels municipis i els seus ecosistemes locals».

Moret ha destacat que prèviament a aquestes jornades s’ha realitzat un intens treball d’aproximació diagnòstica feta amb el suport de professional, persones cuidadores i representants de municipis «per generar coneixement i relat i identificar els elements significatius per definir aquest nou model de cures que avui i demà posem a debat durant les jornades».

Per Moret «les cures han de ser i són un dret a la ciutadania i un recurs de i per a tothom, pel que tenim en ment noves lògiques per atendre les cures: des de la digitalització, l’abordatge de la solitud no desitjada, la importància de la comunitat local, etcètera. Tot per construir aliances en un procés en el que estem tots interpel•lats: administracions, entitats, organitzacions i ciutadania».

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article