Els dies 13 14 i 15 de maig tindran lloc les activitats a Sant Boi com a Ciutat Gegantera

Cultura.

Amb motiu de l'esdeveniment, la ciutat rebrà la visita de 85 colles geganteres d'arreu de Catalunya.
Amb motiu de l'esdeveniment, la ciutat rebrà la visita de 85 colles geganteres d'arreu de Catalunya. | Arxiu.

La iniciativa, que es va haver d'ajornar l'any 2020, ha estat impulsada per la Colla de Geganters i Grallers de Casablanca.

El pregó, la inauguració del monument de Ciutat Gegantera, l'estrena de l'himne compost per a l'ocasió, cercaviles i plantades de gegants, concerts i altres activitats ompliran Sant Boi durant tres dies d'aquesta tradició popular catalana.

La inauguració del monument, obra dissenyada per l'escultor santboià Manuel Morales, acompanyada d'un espectacle d'animació i la primera de les cercaviles que es viuran durant el cap de setmana donaran, el divendres dia 13, el tret de sortida a les activitats festives.

El dia 14, les corals de Sant Boi, l'Escola Municipal de Música Blai Net i la Colla de Grallers de Casablanca interpretaran l'himne "Faixes, força i fal•lera", creat especialment per a l'ocasió, amb música de Joan Codina, professor de l'Escola Blai Net, i lletra de Benet Puig, de l'escola Barrufet.

La professora de metal•lúrgia de la UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, la santboiana Núria Salán, serà l'encarregada de fer el pregó inaugural.

El diumenge 15 de maig la ciutat s'omplirà de cercaviles de gegants i gegantes. Des de les places de Catalunya, de l'Ajuntament i Ramon Mas i Campdarrós sortiran les comitives que recorreran diversos itineraris per Sant Boi.

Totes les colles geganteres confluiran al parc de la Muntanyeta on hi haurà l'acte oficial en què Tortosa farà el traspàs del títol de Ciutat Gegantera 2022 a Sant Boi.

Des de fa 22 anys, la Colla de Geganters i Grallers de Casablanca ha participat, amb la parella de gegants el Manuel i la Blanca, en activitats de cultura popular a Sant Boi, El Baix LLobregat i moltes altres ciutats.

El nomenament de Sant Boi com a Ciutat Gegantera és un reconeixement a la trajectòria, el treball i l'esforç de l'entitat per donar a conèixer aquesta tradició popular catalana. L'any 1985 l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya va instituir la celebració anual de Ciutat Gegantera.

La ciutat proclamada esdevé punt de trobada de nombroses parelles de gegants i altres elements de festa relacionats amb la cultura tradicional catalana (gegantons, caps grossos, nans i altres figures).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article