L’AMB valora positivament la decisió del TSJC de no executar anul•lar l’ordenança que regula la Zona de Baixes Emissions

Societat.

Arxiu.
Arxiu.

El vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda, ha destacat que, d’aquesta manera, la ZBE Rondes BCN “segueix sent plenament vàlida mentre es preparen els recursos a la sentència del TSJC”.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ja ha iniciat el tràmit d’interposició d’un recurs de cassació al Tribunal Suprem per defensar la creació, aplicació i vigència de la ZBE Rondes BCN i en contra de la sentència emesa el passat mes de març de 2022 pel TSJC.

Aquesta, que no es ferma, anul•la l’ordenança de l’Ajuntament de Barcelona que regula la ZBE Rondes BCN i, en conseqüència, podria deixar sense vigència aquesta zona de baixes emissions pionera a Espanya, una eina imprescindible per rebaixar la contaminació de l’aire i que està implantada amb èxit a més de 220 ciutats d’Europa.

L’AMB recorda que la ZBE Rondes BCN, integrada per 5 municipis metropolitans (Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià del Besòs) i coordinada per l’AMB, ha contribuït a millorar significativament la qualitat de l’aire de la metròpolis de Barcelona, amb la reducció de les emissions dels vehicles més contaminants i té un impacte directe en la salut del ciutadans.

Entre les millores, destaquen la reducció de la circulació dels vehicles més contaminants (s’ha passat del 20% del 2017 al 2% actual) i la reducció dels principals contaminants.

Concretament, les emissions de PM10 dels vehicles circulants s’han reduït un 20 % i, les de diòxid de nitrogen (NOX), un 50 %. A banda, entre el setembre del 2020 i el setembre del 2021, el parc mòbil va passar a emetre un 14 % menys de NOX, un 13 % menys de carboni negre i un 6 % menys de PM10.

Poveda demana a la justícia que “apliqui la normativa vigent per fer front a la problemàtica de contaminació atmosfèrica, tal com marca les directives europees com és l’Acord de París i la nova legislació del govern central, la llei de canvi climàtic, per vetllar per la salut pública. No podem desviar el debat”.

“La ZBE Rondes BCN contribueix a complir els barems legalment establerts per la Comissió Europea, que feia una dècada que se superaven a la metròpolis de Barcelona”, ha recordat.

El vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB reclama que es “desvinculi la ZBE Rondes BCN d’altres mesures complementàries i temes paral•lels, com són les mesures econòmiques a les que fa referència la sentència del TSJC”. En aquest sentit, reconeix que “ja s’estan impulsant mesures de suport per al ciutadans, a diferents nivells”.

En l’àmbit metropolità, per exemple, amb la t-verda metropolitana, que facilita 3 anys de transport públic gratuït a canvis de desballestar un vehicle contaminant. D’altra banda, el govern central ofereix múltiples ajudes a la renovació de la flota arrel dels fons NGEU.

“Els fons europeus Next Generation permetran un nou impuls per accelerar mesures complementàries que facilitin el canvi d’hàbits al ciutadà i implantar-ne de noves”, ha destacat Poveda.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article