Durant els últims 5 anys s'han creat 51 noves cooperatives i 174 nous llocs de feina al món de l'Economia Social de l’ Hospitalet

Societat.

Una imatge de la presentació.
Una imatge de la presentació.

Aquest dimecres 11 de maig, el director general d'Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, Josep Vidal, ha visitat l'Hospitalet de Llobregat per presentar, juntament amb les promotores de La Col•lectiva, l'Ateneu Cooperatiu de l'Hospitalet, el balanç i resultats de 5 anys de polítiques públiques per impulsar l'Economia Social i les cooperatives al municipi. 

Respectes a les dades, des de la posada en marxa de La Col•lectiva, l’any 2017, s'han creat al municipi un total de 51 noves empreses cooperatives i entitats d’Economia Social.

Des de l'Ateneu Cooperatiu de l'Hospitalet, s'ha acompanyat la constitució de 47 d’aquests projectes econòmics i 4 més s’han creat gràcies als Projectes Singulars. Igualment, fins a 6.000 persones han participat en les activitats de La Col•lectiva durant aquestes cinc edicions. w www.ateneulh.coop 

Per la seva banda, Laia Ramos, sòcia de LaFundició, entitat promotora de La Col•lectiva, l'Ateneu Cooperatiu de l'Hospitalet, ha destacat: “la importància del cooperativisme com a fórmula per generar llocs de feina”, però també ha posat èmfasis en el fet que “l’Economia Social sigui un dispositiu de transformació econòmica i territorial”.

Ramos ha valorat molt positivament l’aposta d’aquestes polítiques públiques i la gran inversió de diners rebuda des de la Generalitat per a fer-ho possible, “especialment a territoris com l’Hospitalet”, on moltes veïnes pateixen la precarietat laboral.

Igualment, des de La Col•lectiva s’ha destacat la creació de 13 cooperatives durant o post pandèmia, el treball de cooperació realitzat per fer possible l'encreuament amb altres polítiques públiques com ara la línia ACOL, que permet regularitzar a mitjançant arrelament social a persones migrades, oferint una oportunitat laboral.

Per últim, Ramos no ha oblidat recordar el treball en xarxa amb altres ateneus cooperatius arreu el territori que permet compartir estratègies, pràctiques i propostes.

Durant la visita de Josep Vidal, responsable del programa d'Economia Social, ha pogut conèixer en persona a les promotores de projectes singulars amb arrelament al territori. Concretament, el de les Cases de la Música, Càntirs de la memòria i Espurna Camp. Roockie és el nom del projecte que impulsa Cases de la Música i que porta instruments a 3 instituts de l’Hospitalet per desenvolupar un aprenentatge musical diferent i conformar combos de músics amateurs.

Una altra manera d’aproximar-se a la música pel jovent. Càntirs de la memòria és un projecte d’intercooperació entre diverses entitats culturals de la ciutat adreçat a reflexionar sobre cultura i l'economia social: impacte econòmic, processos de creació, indústria cultural versus creació comunitària…

Debats, actes públics, podcasts i articles per construir una mirada de la cultura des dels valors del cooperativisme i l’ESS. Espurna Camp és un projecte singular d’intercooperació impulsat per Alquimia Social. És un programa residencial per promoure l’emprenedoria comunitària entre els joves.

A aquesta primera edició han participat grups de joves de l’Hospitalet, El Prat i la Garrotxa i estan dissenyant accions com treballar la salut mental amb altres joves, recuperar un festival de cultura urbana a Olot o revisar l’estat de les instal•lacions públiques esportives per reivindicar un espai digne d’ús per a tothom. www.ateneulh.coop 

La visita va concloure a l'espai comunitari Pomezia, al barri de La Florida, on s'ubicarà el taller de ràdio comunitària que impulsa Càntirs, amb la posada en marxa d’un taller de formació tècnica.

Aquest espai Pomezia també és seu de l'Associació de Veïns i Veïnes de La Florida, i, per tant, del desenvolupament de la comunalitat urbana ‘La Florida s'Aveïna’, impulsada per la cooperativa de consum Keras Buti, l'associació de veïns i veïnes de La Florida, l’associació Mujeres Unidas Entre Tierras (MUET) i l'associació JIS.

Un nodrit grup d’aquestes veïnes va explicar a Josep Vidal tant les particularitats i reptes del barri, com el full de ruta que han dissenyat per donar vida a la comunalitat urbana durant els pròxims 2 anys. Com a cloenda, es va compartir un dinar popular també a l'Espai Pomezia.

Un menjar a càrrec de La Suculenta, una de les iniciatives d'intercooperació i inserció laboral de l'Economia Social a la ciutat que gestiona dos menjadors comunitaris als casals de Bellvitge i Centre i ofereix producte agroecològic de proximitat a preus populars.

Entre conversa i conversa, també va haver-hi ocasió de presentar alguna de les noves cooperatives constituïdes recentment com ara VimecCoop, dedicats a la distribució farmacèutica; o als guanyadors dels Premis Rosita 2022: Paletes Coop, dedicats a obres i reformes, i JJ entre Panas, una futura cooperativa dedicada a l’estètica però amb local a una parada del mercat de Can Serra.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article