Movem Martorell denuncia “deriva populista” de Junts x Martorell en relació al debat sobre la ocupació d'habitatges buits i l'empadronament

Política.

Laura Ruiz i Xavi Sáez a un ple de Martorell.
Laura Ruiz i Xavi Sáez a un ple de Martorell. | Arxiu 2019.

Al proper ple de maig Junts per Martorell presenta una moció en contra de la ocupació il•legal d’habitatges, és la segona que presenten en dos anys, malgrat haver aprovat ja la primera al setembre de 2020 de la mà de Ciutadans.

“Si has de jugar brut per guanyar, sigui quin sigui el resultat, has perdut. En política no tot s’hi val”, assenyalava Xavi Sáez, portaveu del Grup Municipal de Movem Martorell.

Des del partit municipalista asseguren que de nou, “el discurs que reprodueixen té per únic objectiu guanyar-li terreny a una extrema dreta que creix amb força.”

La “deriva populista” que denuncien s’expressa “en frases que repeteixen sistemàticament generant una alarma social interessada que no se sosté amb dades.” Posen com a exemple que ningú a Martorell “marxa de casa un cap de setmana i en tornar es troba el pis ocupat”.

No obstant, quan Movem Martorell va demanar el nombre total d’habitatges ocupats il•legalment propietat de particulars al municipi, la resposta del regidor d’habitatge Albert Fernàndez al següent Ple va ser “17 pisos ocupats sense títol habilitant, tots ells propietat d'entitats bancàries o les seves filials”.

Alerten que el que sí és una certesa, reconeguda per l’alcalde Xavier Fonollosa als mitjans de comunicació,”és que no s’està empadronant cap persona sense títol de propietat o lloguer, un fet que incompleix tota la normativa en matèria d’empadronament.”

La regidora de Movem, Laura Ruiz, reivindica que “és tan il•legal ocupar un pis buit com negar-li a algú el padró. La diferència és que l’incompliment de la llei per part del govern és una decisió política, no és fruit de la situació de desprotecció i necessitat d’una família”.

I afegeix, “vam acordar tots els grups del consistori al 2018 un protocol d’empadronament que no estan complint en cap cas, amb les conseqüències crítiques que suposa”, com no tenir accés als comptadors socials de subministraments, ni a la mesa d’emergència de la Generalitat, ni poder negociar lloguers socials amb els bancs propietaris si no es troben empadronats al pis on resideixen.

La normativa actual en matèria d’empadronament obliga a les administracions públiques a tenir un registre fefaent on localitzar cada ciutadà del municipi, independentment de si tenen o no títol de propietat o lloguer.

La PAH del Baix Llobregat Nord va denunciar al Síndic de Greuges la situació i aquest va respondre amb una exhaustiva resolució on els donava la raó així com instava al govern de Xavier Fonollosa a complir la llei.

Finalment el Síndic tancava el procés recollint al seu informe anual al municipi com a “mal exemple” en relació a l’empadronament així com el menyspreu de l’Ajuntament de Martorell per aquesta institució, a la qual no va respondre mai.

Aquesta situació excepcional de negació del padró està fent proliferar màfies que cobren fins a 500 € per empadronar una persona a un habitatge, generant que actualment a Martorell hi hagi pisos amb més de 20 persones empadronades (dades oficials del padró municipal).

Des de Movem Martorell consideren, “irresponsable i inacceptable que el govern de Xavier Fonollosa estengui deliberadament un discurs fals i molt corrosiu, que frivolitza amb la situació de famílies que a Martorell es troben totalment indefenses davant les màfies de l’empadronament, per una qüestió purament de càlcul electoral.”

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article