El desplegament total de la T-mobilitat arreu de Catalunya serà el 2024 i els bitllets seran només digitals

Societat.

Arxiu.
Arxiu.

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha licitat la maquinària i el sistema de billetatge per implantar la T-mobilitat Catalunya a les ATM de Lleida, Girona i Tarragona per un import de 21.620.851 euros. Es tracta del sistema digital de taquillatge que permet viatjar amb targeta recarregable o mòbil.

El secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font, ha explicat que “aquesta licitació és l’inici del desplegament la T-mobilitat a tot Catalunya, i permetrà que el conjunt del país estigui integrat en un únic sistema de pagament”.

La instal•lació de la maquinaria es farà a les estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat i de Renfe, a més de les flotes d’autobusos urbans i interurbans. Aquesta actuació està finançada amb fons REACT de la Unió Europea. La previsió és que la T-mobilitat estigui desplegada a tot Catalunya a finals del 2024. La implentació de la T-mobilitat Catalunya suposarà la supressió de les corones tarifàries.

Els preus dels viatges passaran a establir-se amb un sistema quilomètric, a partir de la distància entre l’origen i destinació, amb bonificacions per a la recurrència en l’ús. Aquest sistema simplifica el ventall de títols, estandaritza les bonificacions i introdueix mecanismes de postpagament.

L’anomenat sistema quilomètric fa que el punt de referència sigui l’origen del desplaçament i que dins d’un radi determinat, que encara s’avalua, qualsevol desplaçament tingui una tarifa bàsica.

Qualsevol desplaçament que superi aquest radi augmentarà la tarifa en funció dels quilòmetres que s’hi afegeixin però la distància sempre es considerarà en la línia recta entre l’origen i la destinació.

El Departament preveu que, entre finals del 2022 i principi de 2023, la T-mobilitat comenci a funcionar a les set corones tarifàries de l’ATM de Barcelona, amb tots els títols de transport integrats.

I, a la tardor de 2023, està prevista l’apagada analògica, en què els títols de cartró desapareixin i que només quedi el sistema digital o als bitllets amb xip després d’un període de transició. Serà llavors quan començarà a implantar-se el sistema quilometric i desapareixeran les corones metropolitanes de l’ATM de Barcelona.

Actualment, la T-mobilitat permet moure’s per la xarxa de transport públic de l’àmbit metropolità de Barcelona. Funciona amb la T-usual, la T-jove i també per a famílies monoparentals i nombroses.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article