L’ oblidat molí d’ en Gomís de Martorell ja té Pla director per a la seva restauració

Cultura.

La edificació es troba al costat de la estació de Rodalies i és poc coneguda per una gran part de la ciutadania martorellenca.
La edificació es troba al costat de la estació de Rodalies i és poc coneguda per una gran part de la ciutadania martorellenca.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, va defensar fa poc que aculli l’equipament per la centralitat del municipi dins el projecte Vies Blaves, que recupera camins fluvials al voltant del Llobregat, l’Anoia i el Cardener.

L’objectiu del Pla director, que ha estat dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació (SPAL) amb un cost de 18.000 euros, és analitzar el monument des dels punts de vista morfològic, històrico-constructiu, estructural i paisatgístic, per definir propostes d’actuació que assegurin la pervivència dels seus valors històrics, arquitectònics i significatius.

Segons s’exposa en l’estudi, es fa necessari planificar actuacions globals i unitàries en coherència amb la unitat arquitectònica, tecnològica i conceptual del monument d’acord a l’esperit del lloc.

El Pla inclou la valoració econòmica de les actuacions necessàries per tal de restaurar-lo, definides en fases successives acords amb les possibilitats pressupostàries, i que en el seu conjunt superen els cinc milions d’euros. Les propostes d’actuació, un cop efectuades, augmentaran el valor i la comprensió del monument facilitant la seva divulgació.

Des del seu origen fins a l'actualitat, l’edifici ha estat objecte de diversos canvis provocats per les necessitats industrials de cada moment i per les constants riuades que se succeïen a Martorell.

Els anys 1745-1749 es va ampliar i reformar tot aprofitant el curs del riu Anoia a través d’un rec que agafava l’aigua d’una resclosa del terme de Gelida.

L’any 1790 es va construir al costat un molí paperer, una serradora de fusta i una farga d’aram, mantenint-se la seva activitat fins al 1964, quan el molí va cessar la seva producció definitivament i des de llavors no s’ha utilitzat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article