La mostra «Begues i el primer fotògraf» recupera la figura del beguetà Ramon Alabern i Moles autor del primer daguerreotip

Cultura.

Va ser el daguerreotipista encarregat de realitzar la primera fotografia a l’ estat, que va tenir lloc el 10 de novembre de 1839 a Barcelona.
Va ser el daguerreotipista encarregat de realitzar la primera fotografia a l’ estat, que va tenir lloc el 10 de novembre de 1839 a Barcelona.

El 10 de novembre de 1839 en una demostració pública de la tècnica del daguerreotip, Alabern va realitzar la que es considera la primera fotografia que es prenia a Catalunya i a l’Estat. La imatge, avui perduda, tenia per objecte la Llotja i la casa Xifré de Barcelona i va ser sortejada entre les persones presents.

Amb la voluntat de recordar aquell moment i la figura d’Alabern, l'Ajuntament de Begues i el Centre d'Estudis Beguetans (CEB) han impulsat l’exposició «Begues i el primer fotògraf» comissariada per Rafel Torrella, que es podrà visitar del 3 al 26 de juny a la Fundació Privada Col•legi Bosch.

Allà podrem conèixer qui va ser Ramon Alabert i en què consistien els daguerreotips a més de veure’n alguns cedits per famílies del municipi.

L’horari d’aquesta mostra, realitzada amb la col•laboració de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l'Ajuntament de Girona i la Fundació Privada Col•legi Bosch, serà els dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, i els diumenges, de 10 a 14 h.

Les activitats paral•leles al voltant de l'exposició s’iniciaran el 3 de juny, a les 18 h, amb una visita guiada a càrrec de Rafel Torrella, comissari de l'exposició i conservador de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

A més també s’organitzaran dues xerrades: la primera l'11 de juny (19 h) al voltant de la figura d’Alabern a càrrec dels historiadors Jep Martí i Maria de los Santos Garcia Felguera.

I u una segona el 18 de juny (19 h) sobre la història de la fotografia a càrrec del fotògraf, tècnic de l'Arxiu Municipal de Gavà i col•leccionista de fotos, Benet Solina.

Ramon Alabern i Moles va néixer a Begues el 18 de desembre de 1811 i va viure els primers anys d'infantesa molt probablement a la zona de les cases Miró.

Provinent d'una família de gravadors, es va formar a la Llotja de Barcelona i va marxar a París a estudiar gravat cartogràfic, a la capital francesa va descobrir la tècnica de captura d'imatges anomenada daguerreotip.

Alabern va proposar i gestionar l'adquisició del nou invent a l'Acadèmia de Ciències de Barcelona, amb el qual va realitzar la primera fotografia en un acte publicitat a la premsa de l'època (vegeu imatge adjunta).

Malgrat aquesta acció pionera en el camp de la fotografia, el beguetà es va dedicar al món del gravat. Cap al 1850 va marxar a Madrid per motius professionals, on va morir el 28 de gener de 1888.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article