Comencen els tràmits per declarar la Colònia Sedó d’ Esparreguera Bé Cultural d’Interès Nacional

Cultura.

El consistori cerca teixir sinergies amb diferents administracions per a aconseguir aquest reconeixement.
El consistori cerca teixir sinergies amb diferents administracions per a aconseguir aquest reconeixement.

L’Ajuntament d’Esparreguera ha sol•licitat al Departament de Cultura que s’iniciï la tramitació per a declarar la Colònia Sedó com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i aconseguir així que sigui reconeguda com un bé rellevant del patrimoni cultural català.

Aquesta sol•licitud se suma a d’altres accions que s’estan duent a terme amb l’objectiu de recuperar les diferents àrees arquitectòniques i paisatgístiques que conformen aquest conjunt.

En aquest sentit, el Ple municipal del mes de maig va acordar per unanimitat l’aprovació definitiva de la declaració de la Colònia Sedó com a Bé Cultural d’Interès Local.

Juntament amb l’Incasol el consistori ha participat a la 16a edició de l’Europan, un concurs d’idees urbanes i arquitectòniques d’àmbit europeu; i també s’ha coeditat el llibre “La Colònia Sedó d’Esparreguera. La llarga trajectòria d’una colònia industrial emblemàtica” de la doctora en Història especialitzada en patrimoni industrial, Gràcia Dorel-Ferré.

Ara des de l’Ajuntament es busca teixir sinergies amb altres administracions per aconseguir protegir i recuperar el patrimoni industrial, social i cultura de l’antiga colònia tèxtil esparreguerina i, amb aquest propòsit, aquest matí una dotzena de representants de diferents administracions catalanes han realitzat una visita guiada al Museu de la Colònia Sedó i el seu recinte per a conèixer aquest patrimoni del Baix Llobregat. La visita ha comptat amb la presència de l’alcalde d’Esparreguera,

Eduard Rivas, el delegat territorial de Cultura de la Generalitat, Felip Andreu, el responsable del Programa de Memòria de la Diputació de Barcelona, Xavier Menéndez de Pablo,.

La presidenta del Consell Comarcal i alcaldessa de Vallirana, Eva Martínez, el conseller comarcal de Cultura i Memòria, Jordi Carbonell, l’alcalde de Collbató, Miquel Solà, l’alcaldessa de Sant Andreu de la Barca, Ana M. Alba.

L’alcaldessa de Pallejà, Ascensión Ratia, la regidora de l’Ajuntament de Cornellà i diputada al Parlament de Catalunya, Rocío Garcia, la responsable de l’àrea de Públics del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNATEC).

Roser Bifet, la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL), Genoveva Català, el vicepresident del CECBLL, Jordi Sicart i la seva directora, Esther Hachuel, i el president de l'Associació per a la defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn, Josep Maria Cobos.

Durant el recorregut han pogut visitar l’interior del museu, que allotja la turbina hidràulica que va ser la més gran i potent d’Europa, i també han fet un recorregut exterior per visitar la zona industrial i la d’habitatges.

En referència a la declaració de BCIN, ara la Generalitat haurà d’emetre un informe del Servei de Patrimoni Arquitectònic i incloure, si s’escau, la proposta en el programa de Declaracions de BCIN per als propers exercicis per a iniciar la tramitació del procediment, que haurà de ser validat amb diversos informes i un període d’exposició pública per finalment rebre l’acord del Consell Executiu del Govern de la Generalitat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article