Presentat el projecte d’ampliació de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus del delta del Llobregat

Societat.

L’ampliació de les zones ZEPA contribuirà a crear un espai deltaic que manté els seus espais oberts naturalitzats i fomenta les seves funcions ambientals.
L’ampliació de les zones ZEPA contribuirà a crear un espai deltaic que manté els seus espais oberts naturalitzats i fomenta les seves funcions ambientals.

Amb aquest proposta, Acció Climàtica dona resposta a la carta d’emplaçament que la Comissió Europea va adreçar l’any 2018 instant l’Estat a reforçar les mesures de protecció del delta davant l’impacte de les ampliacions del port de Barcelona, inclòs el desviament de la llera del riu Llobregat, i de l’aeroport del Prat, així com la construcció d’un aparcament en l’espai protegit de Can Sabadell.

La proposta preveu passar de les 935 hectàrees de zones ZEPA actuals a una superfície de 2.372 ha. L’ampliació anirà acompanyada d’un futur Pla de protecció del medi natural i del paisatge, que es dissenyarà de forma participativa i tenint present la compatibilitat dels usos ambientals i agraris de l’espai protegit.

La consellera Jordà ha explicat que amb la proposta d’ampliació “es comença a tancar una carpeta oberta des de fa molts anys i s’obre la del futur del delta del Llobregat”.

En aquest sentit, la titular d’Acció Climàtica ha destacat que es tracta d’una “proposta transformadora i disruptiva que aposta per defensar la sobirania alimentària i ambiental per sobre de l’especulació urbanística”.

Per la seva banda, l’alcalde del Prat ha saludat el compromís de la Generalitat per preservar “un patrimoni natural i agrícola de país, únic a Europa, i estratègic en plena emergència climàtica”.

Aquesta proposta anirà acompanyada d’un compromís amb el futur del Delta, que el Departament d’Acció Climàtica materialitzarà amb una inversió de més de 49 milions d’euros fins a 2026, per assolir un espai natural i amb biodiversitat, un sistema agrari tecnificat i sostenible a llarg termini i un sistema hídric de qualitat.

El compromís amb el futur del delta es desenvoluparà amb un model de governança compartit, entenent les necessitats del territori i en 4 àmbits de treball principals: foment dels espais naturals protegits, contenció urbanística, millora dels espais agraris i del règim hídric.

L’ampliació de la zones ZEPA anirà acompanyada de la implementació d’un Pla de Protecció del Medi Natural i el Paisatge, que garanteixi la seva conservació i qualitat mitjançant un model productiu agroecològic que impulsi la conservació dels valors ambientals de l'espai natural. El Departament d’Acció Climàtica destinarà 2,2 milions d’euros fins a 2025 per millorar globalment els Espais Naturals Protegits.

Es limitarà el creixement urbanístic per garantir la pervivència de l’activitat agrària del Delta i la conservació dels espais naturals i el paisatge existent a llarg termini consolidant els espais oberts naturalitzats i agraris.

Amb un Pla de protecció de la ZEPA que reconegui els valors ambientals, la necessitat de la seva conservació i que entengui els agricultors com els elements necessaris per a la gestió en favor de la conservació d'aquesta biodiversitat.

També es farà un Pla de gestió de l’Espai Agrari, per enfocar el futur dels espais agraris al Delta i posar en valor el seu potencial agronòmic i la seva funció de proveïdors de proximitat d'aliments de més de 5 milions d'habitants del seu entorn. I alhora, s’adaptarà el Pla Especial actual perquè en aquesta transició la pagesia no quedi afectada negativament.

Es milloraran els espais agraris a partir d’un model que entén l’agricultura com a model de conservació i gestió del territori i un Pla de protecció de la ZEPA que reconegui els valors ambientals, la necessitat de la seva conservació i que entengui els agricultors com els elements necessaris per a la gestió en favor de la conservació d'aquesta biodiversitat.

I s’impulsarà una tecnificació agrària sostenible, que ajudi a millorar la competitivitats de les explotacions presents a l’espai deltaic millorant les condicions laborals dels agricultors, l’estalvi hídric, la descarbonització de l’agricultura i fomentant una agricultura professional, de qualitat i de proximitat.

Finalment, el Departament d’Acció Climàtica realitzarà una important inversió en la millor d’infraestructures de regadiu, amb una inversió total de pràcticament 35 milions d’euros fins a 2026.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article