SEAT “els diners i les arrels”

Política.

Arxiu.
Arxiu.

Fa cosa d’uns mesos va sortir a la llum pública el possible tancament de la planta automobilística de SEAT a Martorell. És obvi, que des de fa uns anys i en general, a Catalunya es viu de rendes.

Siguin aquestes públiques o heretades. Sóc però, dels que penso, que les idees, les bones idees creen la riquesa de les nacions. Òbviament un pot trobar petroli a sota de la terra, però si no saps gestionar-lo el més probable és que desitgis no haver-lo descobert mai.

També pots anar vivint de copiar els altres, però el recorregut és més curt i al final acabes generant una societat amb mentalitat de funcionari o pitjor encara, subvencionada i depenent del qui reparteix les molles. Les idees surten de la pressió que l’entorn forja sobre nosaltres i la voluntat que tenim per millorar allò que ens envolta.

A la vegada però, aquestes floreixen quan un està arrelat a un territori, a una història o a una comunitat que tingui la voluntat de ser i perpetuar-se en el temps.

Arrisques perquè tens la fe, l’esperança de transmetre el millor de tu a les generacions futures que són amb les que t’identifiques, perquè formen part de la teva comunitat nacional, religiosa, lingüística, etc. I aquest últim fet, és el que els catalans som.

Hereus d’una història que pesa sobre la nostra espatlla de forma conscient o inconscient i que ens condiciona el caràcter i allò que Catalunya aporta al món.

D’aquesta manera, una llengua és per tant una forma única de veure el món i d’estar per tant en ell. És també l’expressió del poder i d’allò que fa forta als països de parla catalana i que tenen en Barcelona la seva capital. La capital del català.

Sense el català no existiria la Sagrada Família, ni l’Eixample, ni Josep Pla, ni el romànic, ni el dret català, ni la concepció d’Imperi Confederal que ha tingut històricament Catalunya.

Espanya i la seva concepció colonial pretén que gran part dels fills de les elits catalanes acabin anant a viure a Madrid. Són conscients també, que quan Barcelona creix aquesta es projecta cap als seus espais naturals: la resta de l’antiga Corona d’Aragó, Occitània i Itàlia.

En conclusió, si Catalunya es retroba de nou amb el seu passat i la seva llengua, l’aparició de noves empreses pròpies o de capital estranger amb ganes de gastar-se els diners a Catalunya i en els catalans faran que el mal provocat per tancament d’una SEAT es pugui suplir amb noves empreses.

Per això serveix el català. Entre moltes altres coses per evitar ser una província desarrelada d’una capital i d’un estat que mai serà el nostre.

Gaspar F. Economista i membre de Front Nacional de Catalunya.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article