A partir d'aquest dimarts i fins a l’1 de setembre comença el desplegament del Pla d’Informació i Vigilància per la prevenció d’incendis forestals

Societat.

La campanya d’enguany arriba a la 27a edició.
La campanya d’enguany arriba a la 27a edició.

El PVI es realitza amb la col•laboració de 275 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d'ADF del territori i el Secretariat d'ADF de Catalunya, juntament amb altres administracions, amb la finalitat d’evitar incendis forestals i limitar-ne els seus efectes.

El PVI es va iniciar l’any 1996 amb una prova pilot a la comarca de l’Alt Penedès i l’any 2000 es va estendre a gairebé tots els municipis amb superfície forestal de la demarcació de Barcelona.

El dispositiu inclou la distribució d’unitats d’informació i vigilància a partir d’aspectes com el nombre d’habitants i les urbanitzacions existents en un determinat territori, així com la facilitat d’accés entre els diferents punts de risc de cada unitat.

Així, s’ha fet una distribució de les unitats d’informació de forma ponderada entre la superfície forestal abastada, la densitat de punts de bona visibilitat i de risc a supervisar i la densitat de població de la zona.

Els mitjans tècnics i humans del PVI 2022 es distribueixen en tres sectors de prevenció, que engloben l’equivalent a quatre comarques: Metropolità Nord (Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès i Maresme), Metropolità Sud (Anoia, Alt Penedès, Baix Llobregat i Garraf) i Centre (Bages, Berguedà, Moianès i Osona).

A cada sector hi ha centres de control ubicats principalment en instal•lacions de les seus de federacions d’ADF o ADF, on hi ha un operador que està permanentment en contacte amb els punts de vigilància fixa i amb les diferents unitats mòbils d'informació i vigilància.

Els centres de control estan en contacte, a més, amb les diferents entitats relacionades amb la prevenció i extinció d’incendis, amb qui comparteixen informació i, en cas d’emergència, de manera més intensa. També mantenen una comunicació contínua amb el centre de control central ubicat a Barcelona, que gestiona la televigilància i que centralitza tota la informació dels diferents sectors a la direcció del PVI.

El dispositiu té assignats, a més, operadors a la sala central del Cos d’Agents Rurals a Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda) que mantenen contacte permanent amb el control central amb l’objectiu de que les incidències detectades pels informadors puguin arribar també al Cos d’Agents Rurals, i a la inversa.

La situació climàtica d’inici de la temporada d’estiu apunta un estiu similar al de l’any passat, que va registrar el nombre més elevat d’incendis forestals i la xifra més alta de dies de risc extrem des de l’any 2000.

Així, segons les dades de la memòria final de la campanya 2021 del Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona, entre el 18 de juny i l’1 de setembre passat es van produir 244 incendis forestals que van afectar 1.973,5 hectàrees, la tercera xifra més alta de la sèrie des de 1996.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article