Neix una aplicació de control dels episodis de mala olor de l’ abocador de Can Mata que registrarà les incidències al Baix Llobregat Nord i l’ Anoia

Salut.

Les persones de la zona estan fartes d’ aquests episodis quan la instal•lació fa tasques de manteniment.
Les persones de la zona estan fartes d’ aquests episodis quan la instal•lació fa tasques de manteniment.

Avui dijous 14 de juliol a les 19.30, es fa la presentació de la plataforma digital NasApp que registrarà les incidències per mala olor dels 5 municipis a l’entorn de les instal•lacions de Can Mata: Els Hostalets de Pierola, Piera, Masquefa, Collbató i Esparreguera.

Es tracta d’una nova eina de comunicació directa per informar de les incidències relacionades amb les pudors provinents de l’abocador i l’Ecoparc-4.

L’objectiu és unificar totes les notificacions en un sol canal de comunicació, prendre mesures correctores per minimitzar els episodis de mala olor i, en última instància, comptar amb registres que permetin imposar sancions econòmiques.

En aquest sentit, NasApp és una plataforma digital de participació ciutadana desenvolupada pel centre tecnològic Eurecat i que preveu millorar i ampliar les dades.

L’aplicació està disponible tant en Android com IOS, és de lliure descàrrega i permet notificar i registrar qualsevol tipus de molèstia odorífera. Amb la gestió de les dades, s’obté un indicador fiable de la magnitud de l’afectació real dels ciutadans per episodis de males olors.

Aquestes dades són utilitzades com a guia en mesures de prevenció de la contaminació odorífera i, posteriorment, per a la verificació de l’efectivitat de les accions correctives que s’emprenen.

La participació ciutadana és un indicador dinàmic que es va actualitzant en temps real, de manera que és possible detectar a temps l’inici d’una incidència rellevant d’olors. Per mitjà de NasApp, és possible, a més, mantenir un seguiment continu de la situació dels episodis d’olor.

Les alertes veïnals són tractades com alertes pel sistema i es contrasten totes i cadascuna. Juntament amb altres dades agregades i tractades per mitjà d’intel•ligència artificial i Machine Learning, s’infereixen els resultats definitius.

Totes les dades configuren un banc de dades històric que, a mida que creix, permet precisar cada cop amb més cura els episodis d’olor i l’origen i la dinàmica dels mateixos, aportant resultats a tots els nivells de gestió adreçades al benestar de la ciutadania.

L’aplicació geolocalitza el punt en què es troba la persona i informa del moment en què es registra la mala olor, de manera que la coincidència en una mateixa zona i moment d’un determinat nombre de registres, posa de manifest un episodi de contaminació odorífera.

Així es converteix informació subjectiva en objectiva, mitjançant intel•ligència artificial, la modelització de l’orografia i els corrents de vent per monitoritzar i caracteritzar els episodis d’olors i determinar-ne l’origen amb algoritmes de backtracking.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article