50.000€ des de l’ AMB per al projecte "Terra Pagesa" impulsat per Unió de Pagesos amb l’ objectiu de potenciar el consum de proximitat

Societat.

Amb el doble objectiu de facilitar la relació entre els pagesos i els botiguers de barri i fomentar el consum d'aliments de proximitat.
Amb el doble objectiu de facilitar la relació entre els pagesos i els botiguers de barri i fomentar el consum d'aliments de proximitat.

Terra Pagesa és un projecte que aposta pels circuits curts de comercialització i pel contacte directe entre pagesos i comerciants, de manera que evita la intermediació d'altres agents perquè ambdues parts puguin aconseguir un preu i una qualitat justos. Per tant, el consumidor final també se'n pot beneficiar.

El sistema funciona com una plaça virtual, allotjada al web terrapagesa.cat, per a la interacció entre productors, que hi anuncien el producte disponible, i comerços, que hi fan la comanda.

Després, els productors fan arribar les comandes a l'espai logístic ubicat a Mercabarna, gestionat pel Centre d'Intercanvi d'Aliments de Proximitat (CIAP), que s'encarrega del transport d'últim quilòmetre als comerços i mercats municipals. La garantia sobre l'origen del producte és un element clau del projecte.

Així, si al punt de venda els consumidors escanegen amb el telèfon mòbil un codi QR vinculat al producte, podran saber quin pagès o pagesa l'ha produït.

Unió de Pagesos adreça aquest instrument a la petita i mitjana pagesia, tant de producció ecològica com convencional. El sindicat no actua d'intermediari sinó de facilitador d'una relació comercial directe entre producció i comerç, i planteja funcions purament logístiques.

Des de la seva creació al novembre de 2021, s'han adherit al projecte 26 productors d'arreu del territori català i 11 comerços. En total, s'han publicat al web 200 productes, tot i que no sempre s'hi troben els mateixos, perquè es tracta d'aliments de temporada.

Fins ara, el 77 % dels productes comercialitzats han estat ecològics i el 23 %, convencionals. El 60 % ha estat verdura i el 40 %, fruita. El servei, però, està disponible per a fruita, hortalisses, oli, mel, melmelades, conserves, arròs i llegums.

Progressivament, s'aniran incorporant altres productes com carn, ous, llet, derivats làctics, vi, embotits, cereals, etc. Terra Pagesa també compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona.

Està previst que, al llarg del 2022, s'hi sumi el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article