Entre agost del 2020 i juny del 2022 l’ Hospital de Martorell ha realitzat 159 parts a l’ aigua un 60% del total

Salut.

El Centre de naixements creat per la FHSJDM és un projecte innovador i pioner en el sistema sanitari públic de Catalunya.
El Centre de naixements creat per la FHSJDM és un projecte innovador i pioner en el sistema sanitari públic de Catalunya.

L'ús de la banyera pel part s'ha emprat des de l'agost del 2020 quan es va activar aquest protocol i es va oferir a les futures mares la possibilitat de parir a l'aigua en el Centre de naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM).

La mesura es va iniciar per donar un pas més en la humanització en l'atenció al naixement i també per respondre a la demanda creixent de les gestants per poder parir en aquest medi. És el primer centre hospitalari públic que disposa d´aquesta opció al Baix Llobregat.

La llevadora referent de la FHSJDM, Roser Palau, explica: "Després d'una revisió exhaustiva de la literatura científica i coordinació amb l'equip, el centre disposa des del mes d'agost del 2020, d'una guia d'assistència al part en l'aigua com a part de l'oferta per a l'atenció al procés de part. Es tracta d'una opció de part natural al Centre de naixements".

I afegeix: "Els equips implicats, format per llevadores, pediatres i obstetres, han estat treballant conjuntament perquè sigui una realitat".

Roser Palau comenta: "Fins el 2020, la mare estava a la banyera durant la dilatació però el protocol no contemplava acabar el part a l'aigua. Ara ja es pot fer i el nadó neix a l'aigua. L'experiència durant aquests 24 mesos ha estat molt positiva".

I ressalta que " l'alternativa del part a l'aigua ofereix avantatges tant a la mare com al nadó. En concret, suposa un major empoderament de la dona i menys dolor en el procés de part, a més d'una satisfacció més gran per al nucli mare-acompanyant-nadó".

Igual que en el part natural, la gestant pot estar acompanyada en tot el procés per la persona que ella desitja i evita la separació del nadó de la seva mare doncs la llevadora es fa càrrec d'ambdós durant i després del procés. A més, aquesta proximitat també permet iniciar l'alletament matern i el pell a pell.

A Catalunya hi ha quatre hospitals públics més on es fan parts a l'aigua: la Fundació Sanitària Mollet, l'Hospital Santa Caterina de Salt, l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i al Centre de naixements dels Germans Trias i Pujol.

L'objectiu d'aquest projectes és atendre totes aquelles mares que volen viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família, però sempre amb totes les necessitats assistencials garantides.

La FHSJDM ha desenvolupat el projecte del Centre de naixements de la mà del Departament de Salut, des d'on es pretén actualitzar el model d'atenció a la maternitat i orientar-lo a donar resposta a les dones que, cada cop més, demanen participar en el seu part i poder tenir diferents opcions, com l'atenció en un centre de naixements.

El model que inclou centres de naixements gestionats per llevadores, ha mostrat ser una opció segura i de qualitat als sistemes de salut on s'han implantat.

En aquest sentit està previst estendre unitats com el Centre de naixements de Martorell a altres hospitals públics de Catalunya com el que s'ha posat en marxa a l'Hospital Germans Tries i Pujol.

Comentaris

Juani Esparreguera
1.

Me parece muy bien, pero ya podían hacer algo para que las listas de espera para intervenciones quirúrgicas de traumatología no fuesen de un año.
Tienes un problema de hueso y te dan una visita telefónica ……

Comenta aquest article