L'alcalde del Prat afusellat pel franquisme Lluís Serra i Giribert homenatjat amb una llamborda 'Stolperstein'

Societat.

El concepte és que la gent “topi” amb aquesta perquè no s’ oblidi la barbàrie del feixisme.
El concepte és que la gent “topi” amb aquesta perquè no s’ oblidi la barbàrie del feixisme.

El Prat ja compta amb una llamborda dedicada a Lluís Serra i Giribert, alcalde del municipi durant la II República pel PSUC que va ser afusellat per la Dictadura franquista.

Dijous es va descobrir aquesta llamborda a la Plaça de la Vila del Prat, una iniciativa que ha estat possible gràcies a l'Associació Memòria de Mallorca, entitat capdavantera a l'hora de crear pedres de la memòria en record de les víctimes de la Dictadura franquista i denunciar la seva connivència amb el règim nazi.

La Taula de memòria històrica del Prat, integrada per representants de l'Ajuntament i per persones i organitzacions de la ciutat que treballen aquest àmbit, ha donat suport a aquesta iniciativa.

En l'acte de descoberta de la llamborda, hi ha intervingut la regidora de Memòria Democràtica, Esther García; i Lluís Serra Sancho, fill de l'alcalde pratenc assassinat per la Dictadura franquista i defensor de la recuperació de la memòria històrica.

Una altra de les ponents de l'acte ha estat Maite Blázquez, representat de l'Associació Memòria Històrica de Mallorca, entitat que ha impulsat la creació de les pedres de la memòria dels crims del franquisme, inspirades en les denominades Stolpersteine (en alemany, pedra amb què s'ensopega), que es van començar a instal•lar a Alemanya a la dècada dels 90 del segle XX en homenatge a les víctimes del nazisme.

Durant l'acte es van repartir clavells entre els assistents, que es van dipositar davant de la llamborda de Lluís Serra i Giribert. Van sumar-se a l'acte de descoberta de la llamborda l'alcalde de la ciutat, Lluís Mijoler, juntament amb representants de tots els grups municipals menys Ciutadans.

També van participar diversos membres de la Taula de memòria històrica del Prat i d'altres entitats com la Comissió de la Dignitat, l'associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya o el col•lectiu Republicà del Baix Llobregat, entre d'altres.

La llamborda dedicada a Lluís Serra i Giribert segueix el model de les denominades pedres Stolpersteine, fruit d'un projecte que interrelaciona art i memòria històrica impulsat a Alemanya per part del creador berlinès Gunter Demnig.

Després del naixement de la iniciativa a finals del segle XX, aquest projecte s'ha anat estenent per recordar persones que han estat víctimes de règims feixistes i dictatorials a tot Europa.

Actualment, hi ha prop de 80.000 Stolpersteine arreu del món i ja són el monument descentralitzat més gran del món. Amb aquestes llambordes, es recorden tant persones assassinades per règims feixistes com d'altres que van sobreviure després de patir la repressió.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article