Disparen capsules amb aire comprimit a Vallirana per lluitar contra la vespa asiàtica

Societat.

Arxiu.
Arxiu.

El divendres 16 de setembre es va fer una actuació de control per la presència d’un niu secundari de vespa asiàtica en una zona pública molt propera al centre la Bressola, i, per tant, amb infants a les seves instal•lacions.

El sistema de control del niu que es trobava a la zona alta d’un arbre, es va fer amb un mètode eficaç i nou mitjançant la projecció de càpsules biodegradables congelades que contenen insecticida, i que s’impulsen amb artefactes de punteria d’aire comprimit. Així, la matèria activa letal es distribueix pel niu, de tal forma que aquest queda desactivat en poques hores.

Amb aquest sistema, en el qual s’omet la retirada del niu, un cop efectuat el servei, i per reduir l’alarma veïnal, es distribueix per l’entorn cartells informatius on es comunica que el niu ja està desactivat. De fet, ja no tornarà a ocupar-se mai més, fins a la seva degradació amb el vent i la pluja.

Aquest mètode evita altres de més costosos que impliquen la retirada dels nius perquè cal grimpar, o aportar camions-cistella, o tractaments a distància, sovint poc efectius.

La vespa asiàtica (Vespa velutina), és una espècie invasora que va arribar a Catalunya el 2012, i es va detectar per primera vegada al Baix Llobregat el 28/06/2018, precisament en la via pública de Vallirana.

És una espècie especialment perjudicial per a les abelles, atès que captura insistentment les obreres per proveir de proteïna les seves larves.

Pel que fa al perill generat envers els humans, és un insecte similar a altres vespes, amb una grandària lleugerament superior a algunes espècies comunes al territori.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article