El Fòrum Empresarial del Llobregat posa sobre la taula els neguits de l’ empresariat d’ Esparreguera

Economia.

En el marc del Cicle de Trobades d’Alcaldes amb el món empresarial.
En el marc del Cicle de Trobades d’Alcaldes amb el món empresarial.

Durant la trobada, Rivas ha explicat algunes de les iniciatives que l’Ajuntament està duent a terme per afavorir el teixit empresarial local i s’ha informat del suport que les empreses poden obtenir per part de les administracions per a optar als fons europeus Next Generation.

A la sessió hi han assistit representants d’una vintena d’empreses amb seu a Esparreguera, que també han demanat mesures per a retenir el talent, simplificar les relacions amb l’administració i millorar el transport per a connectar el municipi amb Barcelona. A Esparreguera hi ha registrades més de 575 empreses, on hi treballen prop de 5.000 professionals.

La jornada del Fòrum Empresarial del Llobregat, una iniciativa de l’Associació d’Empresaris del Baix Llobregat i l’Hospitalet (AEBALL), ha servit per donar a conèixer algunes de les iniciatives municipals orientades a la dinamització del teixit productiu i per explicar alguns dels serveis que les administracions han desplegat per acompanyar les empreses en la sol•licitud dels Fons Europeus.

És el cas de l’Oficina de Projectes Europeus del Consell Comarcal del Baix Llobregat, també present a la sessió, que ha compartit com treballa amb les àrees de promoció econòmica dels ajuntaments per identificar programes de finançament europeus i acompanyar en l’estructuració i presentació de projectes per a l’obtenció de finançament.

Les empreses presents a la jornada han demanat un canvi en el model d’accés a les ajudes ja que, segons han manifestat, per les petites i mitjanes empreses és molt ineficient el procés de sol•licitud d’aquestes pels costos que suposa la preparació dels projectes i la documentació requerida.

Aquest fet, segons han dit, “suposa un greuge respecte de les grans empreses, que poden dedicar-hi més recursos i tenen més capacitat de preparar projectes, i és així com les ajudes sempre van a parar a les mateixes empreses”.

Les empreses també han reclamat una relació més fluida amb les administracions, de les que esperen “més rapidesa en la capacitat de resposta i que s’ajustin als tempos de la gestió empresarial”.

L’alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, ha donat la raó a les empreses que han demanat més agilitat i flexibilitat a l’administració i ha recordat que a nivell local l’Ajuntament no pot oferir subvencions directes, si bé manté bonificacions i exempcions fiscals que permeten reduir l’IBI i l’IAE.

En aquest sentit, Rivas ha avançat que es treballa en una modificació de les ordenances fiscals per simplificar els requisits per acollir-se a la bonificació per instal•lació de plaques solars, que podrà ser de fins el 25% de l’IBI amb un màxim de 300€ en un termini de 5 anys.

Així mateix, Eduard Rivas també ha avançat que des de l’Ajuntament es treballa en una modificació de les ordenances per bonificar l'IAE a les empreses que generin ocupació i que instal•lin plaques solars, en aquest cas fins a un 25% de l’impost durant 5 anys amb el límit del 25% del cost de la instal•lació.

Precisament, una de les qüestions plantejades durant la jornada ha estat si l’Ajuntament oferia algun tipus de subvenció per ajudar les empreses a substituir les cobertes d’edificacions industrials, de manera que aquestes puguin suportar la instal•lació de plaques solars.

Al voltant d’això, l’alcalde ha explicat que, fruit de l’acord de governança amb el regidor de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, l’Ajuntament el que farà serà un estudi sobre l’estat de les cobertes de totes les edificacions del municipi per identificar quines tenen compost d’amiant i, per tant, s’haurien de substituir.

De cara a la substitució d’aquestes, Rivas ha apuntat que caldrà estar atents als fons europeus i al suport econòmic que pugui arribar per part d’altres administracions.

El futur de la Colònia Sedó també ha estat un dels punts que ha copsat l’interès durant la jornada. Eduard Rivas ha explicat que es tracta d’una àrea estratègica pel govern municipal i que, per això, s’ha inclòs un pla especial centrat en la Colònia Sedó dins el projecte de definició de l’Agenda Urbana d’Esparreguera.

Al voltant d’això els empresaris han mostrat un cert neguit i han recordat que es tracta d’un espai on hi treballen 200 famílies i que és gràcies a les empreses allà situades que el polígon s’ha mantingut viu durant els últims 40 anys.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article