Es presenta el primer Pla Local de Salut de Castelldefels

Salut.

L'acte va comptar amb la participació de la regidora de Salut, Lourdes Armengol i el diputat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro.
L'acte va comptar amb la participació de la regidora de Salut, Lourdes Armengol i el diputat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro.

La regidora de Salut, Lourdes Armengol, va manifestar que "les administracions hem de treballar per garantir un entorn que afavoreixi la salut de la ciutadania, i és per això que l'àmbit local, el més proper a les persones, és l'escenari més favorable per al desenvolupament de polítiques de protecció, prevenció i promoció de la salut, tant física com mental."

La republicana també va afegir que "avui presentem el primer Pla Local de Salut de Castelldefels que neix fruit d'una reflexió compartida entre totes i tots: agents de salut, professionals, entitats i associacions, i ciutadania. Gràcies al nostre teixit social compromès per participar-hi, fet que ens permetrà desenvolupar estratègies que facilitin una millora de la salut i la qualitat de vida de les nostres veïnes i veïns."

En la seva intervenció, Jesús Naharro, diputat de Salut i Consum de la Diputació de Barcelona, va felicitar l'Ajuntament de Castelldefels i tots els agents del territori involucrats en aquest Pla local de Salut "per la seva aposta ferma perquè la salut estigui present en totes les polítiques municipals", tot recordant que "millorar la salut és clau per a la cohesió social dels municipis i per reduir les desigualtats".

Naharro va destacar que "per això, des de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social, hem donat suport i acompanyat en l'elaboració d'aquest Pla local de salut, un instrument idoni per incidir en totes les polítiques del municipi, que parteix del treball col•laboratiu i que crea xarxa entre institucions, agents de salut i ciutadania per treballar per la salut de totes i tots".

Per últim, l'alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, va expressar que "després de molt d'esforç, per fi presentem el primer Pla de Salut de la ciutat el qual s'ha dut a terme de la forma que caracteritza aquest equip de govern: de manera participativa, amb molt de diàleg i amb la col•laboració de tota la ciutadania implicada."

Miranda va afegir que "l'Ajuntament comptarà a partir d'ara amb aquest document per cuidar i promoure la salut física i mental dels nostres veïns i veïnes. Després de la crisi mèdica tan greu que hem patit era necessari dotar-nos d'un Pla que servís de referència i guia de les nostres polítiques de salut."

El primer Pla Local de Salut de Castelldefels neix amb la voluntat de crear un espai de treball conjunt amb tots els agents de salut que actuen en la ciutat per desenvolupar les línies estratègiques i els objectius estratègics i operacionals que s'han definit en el pla d'actuació.

El Pla Local de Salut és una eina que sistematitza el procés a seguir per fer evolucionar el municipi cap a un entorn respectuós i promotor de la salut.

El procés d'elaboració del Pla Local de Salut de Castelldefels ha desenvolupat dos elements: (1) el Perfil de Salut o anàlisi de la situació en salut: procés de planificació que va requerir una anàlisi prèvia de la situació de l'entorn i dels factors que incideixen en la salut per poder identificar els principals reptes del municipi en termes de salut, i (2) el Pla d'Acció, a partir de l'anàlisi, s'han prioritzat els objectius a assolir per donar resposta als reptes detectats i especifica quines accions i quines metodologies seran les adients per assolir-los.

La proposta s'ha enfocat en una visió positiva de la salut, posant la mirada en el que genera salut, emmarcat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i en el model de determinants socials de la salut, per tal de visualitzar els actius i els condicionants que influeixen en la salut de la població i elaborar el Pla en base a les competències municipals.

El pla s'ha elaborat des de l'anàlisi de dades socials, econòmiques, demogràfiques i de medi ambient de tot el municipi i les dades de salut s'han analitzat a partir de l'Informe d'indicadors de salut comunitària per Àrees Bàsiques de Salut.

Comentaris

Nita Castelldefels
1.

Vaig asistir, ens van presentar un estudi sociodemogràfic molt cru i preocupant, tot i que les dades eren d'abans de la pandèmia...ara no hi vull ni pensar. Però de pla d'acció res. No en tenim ni una sola de les 111 accions que van dir que estàven enllestint. Al link proporcionar tampoco en surten. Estem preocupats, molt preocupats. Coneixen els items que el prestigiós sociòleg Giddens, anomena Claus pel bienestar físic i emocional i encara així ...dues pedres.

Comenta aquest article