El projecte vilawatt de Viladecans exemple per ciutats europees

Societat.

Una jornada titulada "Canviant el model de l'energia en ciutats petites i mitjanes per a la neutralitat climàtica" va servir per tancar el projecte europeu Urbact.
Una jornada titulada "Canviant el model de l'energia en ciutats petites i mitjanes per a la neutralitat climàtica" va servir per tancar el projecte europeu Urbact.

El programa europeu Urbact per a la transferència de l'experiència Vilawatt a tres ciutats europees –Nagykanizsa (Hongria), Seraing (Bèlgica) i Trikala (Grècia)–, va celebrar dijous, 20 d'octubre, conjuntament en línia i presencialment,

El seu acte de clausura amb la participació d'autoritats locals, representants del programa europeu URBACT –finançat pels fons FEDER–, un panel d'experts en transició energètica i una assistència de prop d'un centenar de persones.

Respecte al desenvolupament de la transferència del projecte a les ciutats esmentades, el municipi belga de Seraing ha aconseguit, amb un Pla de Regeneració Urbana 2040 i una oficina d'habitatge destinada a apropar i estendre les mesures de rehabilitació d'edificis a la ciutadania, incorporar l'element de l'eficiència energètica integrant-lo en els plans existents i ampliant-lo a diversitat d'actors, incloses les empreses, la població més desafavorida i els tècnics municipals.

Per la seva banda, la ciutat de Nagykanizsa ha constituït una plataforma col•laborativa local en què participen actors de la quàdruple hèlix que proposaran projectes conjunts i portaran a terme accions de transició energètica en línia amb el nou pla d'inversió que han elaborat al llarg del procés de transferència. El municipi hongarès centrarà esforços en la construcció de Comunitats Energètiques.

Pel que fa a la ciutat grega de Trikala, ha evolucionat el seu pla de Smart City i les accions d'eficiència que ja incorporaven mobilitat i enllumenat eficient, i també ha incorporat una estratègia de Transició Energètica que li ha permès aglutinar diversitat d'institucions i actors, així com ser seleccionada com a una de les 100 ciutats de la Missió de la Unió Europea per a ciutats climàticament neutres i intel•ligents.

El Pla mestre de la ciutat de Viladecans, per la seva part, s'ha centrat en els darrers mesos en el foment de les Comunitats Energètiques al municipi i com incorporar-les dins de l'ecosistema del Vilawatt.

Aquest planteja, a curt termini, el desenvolupament d'un projecte pilot de comunitat energètica en format autoconsum compartit a l'Escola Enxaneta i l'Institut Josefina Castellví i Piulachs, tot implicant les famílies dels centres educatius i aprofitant la instal•lació fotovoltaica que ja es troba en funcionament des de l'any 2014.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article