Demanen la col•laboració ciutadana davant la plaga de l’ escarabat marbrejat que amenaça cultius al Baix Llobregat
Enguany s’han capturat menys individus que en anys anteriors i no s’ha hagut de registrar cap desperfecte per danys als conreus causats per aquest insecte.
No obstant això, a la zona de Girona sí que s’han desenvolupat poblacions amb més individus que han provocat danys en conreus, com el blat de moro, el sorgo o les pomes, sense arribar, però, a causar perjudicis econòmics.
El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte de color marró amb una venació marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes.
És d’origen asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona al 2016, però el mateix any es va trobar també a la ciutat de Barcelona, estenent-se, posteriorment, als cultius del Baix Llobregat.
Aquesta primavera, l’IRTA, la Diputació de Barcelona i el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) van iniciar la campanya de sensibilització “#ElBernatÉsAquí” als municipis de la comarca del Baix Llobregat per informar a la població sobre com reconèixer l’insecte i què fer si se’n troba algun exemplar a casa, amb l’objectiu d’evitar o reduir els danys de la plaga als cultius del Parc Agrari del Baix Llobregat.
En aquestes alçades de l’any els insectes adults estan començant a entrar a les cases i magatzems per a la seva hibernació, es recomana l’eliminació de tots els insectes que es vegin, utilitzant un aspirador, si el nombre d’individus trobat es elevat.
Tot i ser un insecte que no transmet malalties als humans i els animals, produeix molta nosa quan entren a les cases o estan als balcons i terrasses, a més d’atacar els cultius provocant pèrdues econòmiques.
Per això, si els trobem a casa o en magatzems, des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’IRTA recorden que cal eliminar tots els exemplars de l’insecte per evitar que causin danys als cultius.
La recomanació és eliminar-los directament sense aplicar insecticides, per exemple utilitzant un aspirador o ofegar-los amb aigua i, sobretot, no alliberar-los a l’exterior.
És recomanable instal•lar teles mosquiteres i tapar també les obertures de ventilació, així com xemeneies i així minimitzar les possibilitats que el bernat marbrejat entri als domicilis.
La campanya #ElBernatÉsAquí està impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Barcelona. Es pot consultar més informació al web www.elbernatesaqui.cat.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari