Demanen la col•laboració ciutadana davant la plaga de l’ escarabat marbrejat que amenaça cultius al Baix Llobregat

Societat.

La plaga de bernat marbrejat ha causat efectes mínims als conreus del Parc Agrari del Baix Llobregat.
La plaga de bernat marbrejat ha causat efectes mínims als conreus del Parc Agrari del Baix Llobregat. | Arxiu.

Enguany s’han capturat menys individus que en anys anteriors i no s’ha hagut de registrar cap desperfecte per danys als conreus causats per aquest insecte.

No obstant això, a la zona de Girona sí que s’han desenvolupat poblacions amb més individus que han provocat danys en conreus, com el blat de moro, el sorgo o les pomes, sense arribar, però, a causar perjudicis econòmics.

El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte de color marró amb una venació marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes.

És d’origen asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona al 2016, però el mateix any es va trobar també a la ciutat de Barcelona, estenent-se, posteriorment, als cultius del Baix Llobregat.

Aquesta primavera, l’IRTA, la Diputació de Barcelona i el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) van iniciar la campanya de sensibilització “#ElBernatÉsAquí” als municipis de la comarca del Baix Llobregat per informar a la població sobre com reconèixer l’insecte i què fer si se’n troba algun exemplar a casa, amb l’objectiu d’evitar o reduir els danys de la plaga als cultius del Parc Agrari del Baix Llobregat.

En aquestes alçades de l’any els insectes adults estan començant a entrar a les cases i magatzems per a la seva hibernació, es recomana l’eliminació de tots els insectes que es vegin, utilitzant un aspirador, si el nombre d’individus trobat es elevat.

Tot i ser un insecte que no transmet malalties als humans i els animals, produeix molta nosa quan entren a les cases o estan als balcons i terrasses, a més d’atacar els cultius provocant pèrdues econòmiques.

Per això, si els trobem a casa o en magatzems, des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’IRTA recorden que cal eliminar tots els exemplars de l’insecte per evitar que causin danys als cultius.

La recomanació és eliminar-los directament sense aplicar insecticides, per exemple utilitzant un aspirador o ofegar-los amb aigua i, sobretot, no alliberar-los a l’exterior.

És recomanable instal•lar teles mosquiteres i tapar també les obertures de ventilació, així com xemeneies i així minimitzar les possibilitats que el bernat marbrejat entri als domicilis.

La campanya #ElBernatÉsAquí està impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Barcelona. Es pot consultar més informació al web www.elbernatesaqui.cat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article