Simulacre general d'accident aeronàutic a l’ Aeroport del Prat per primera vegada amb el riu Llobregat com a epicentre

Societat.

L’accident s’ha produït durant l’aproximació a l’aeroport d’un vol amb destí Barcelona.
L’accident s’ha produït durant l’aproximació a l’aeroport d’un vol amb destí Barcelona.

L’objectiu de l’exercici, a banda de posar a prova la resposta coordinada de tots els organismes i cossos implicats en un accident d’aquestes característiques, també ha estat practicar la intervenció a la zona pantanosa del Delta del Llobregat, així com provar el material (mòduls de foam) pel rescat en zones humides i l’actuació i coordinació dels diferents mitjans aquàtics.

Agents de la Policia local del Prat de Llobregat han participat al simulacre d’accident aeri formant part del grup d’ordre, integrat per agents de diferents cossos policials (també Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, agents rurals...).

Els agents s’han encarregat concretament de controlar els accessos dins del perímetre de seguretat establert a l’entorn de la zona de l’accident simulat i facilitant la gestió del trànsit i l’acompanyament dels vehicles d’emergència a les entrades i sortides de la zona de l’accident.

L’Ajuntament del Prat de Llobregat també ha activat el Pla d’emergències municipal i el centre de Coordinació Operativa Municipal, com es faria davant d’una situació real.

També s’han practicat sistemes d’avís a la població per part de la policia local (trucades a organismes/entitats/edificis particulars situats en zones de risc...), en funció dels riscos detectats a l’entorn de la zona de l’accident simulat determinats pel conjunt de cossos d’emergència.

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya i l’Aeroport El Prat han realitzat un simulacre general d’emergència aeronàutica que contempla un conjunt de normes i procediments coordinats del Pla d’Autoprotecció de l’aeroport i de la seva inclusió en el Pla d’Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT, que Protecció Civil de la Generalitat ha activat.

El simulacre també ha servit per valorar la implantació de les accions de millora que es van detectar en simulacres anteriors per part de la Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) i Aena i per provar, per primer cop, la recepció d’imatges del dron de Mossos d’Esquadra en temps real i simultàniament a les diferents sales.

Tanmateix ha estat la primera vegada que se simula l’accient als aiguamolls i s’ha pogut comptar amb la col•laboració del Consorci del Delta del Llobregat per fer-ho possible.

Al simulacre hi han intervingut, a més, d’Aena Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat i Protecció Civil de la Generalitat, la Subdelegación del Gobierno en Barcelona, l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, SEM, Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (Departament de Justícia), Agents Rurals, Guardia Civil, Cuerpo Nacional de Policia i altres organismes.

L’aeronau, en l’aproximació final a la pista 24R, ha informat de l’explosió als 2 motors, la qual cosa ha provocat la caiguda de l’aeronau a l’estany de Cal Bitxot, al Delta del Llobregat.

L’accident s’ha ubicat, concretament, a l’àrea de Cal Tet (estany de Cal Bitxo). L’accident simulat ha deixat un balanç de 2 víctimes mortals i 12 persones ferides de diversa consideració, entre ells membres de la tripulació.

Pel que fa a les tasques de recerca, aquestes s’han centrat en les 12 persones ferides i 2 persones mortes, que s’han simulat amb uns ninos.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article