3.500 persones es beneficien de La Botiga del Prat programa d'innovació social de suport alimentari

Societat.

Un model d'autogestió, del qual les persones ateses són corresponsables.
Un model d'autogestió, del qual les persones ateses són corresponsables. | Arxiu.

El projecte va més enllà dels programes d'ajuda alimentària tradicionals i, entre les seves fonts de subministrament, també estan els productes de proximitat i km 0 del Parc Agrari del Baix Llobregat i de l'economia i el comerç local.

En el seu primer any de funcionament, entre l'1 de setembre de 2021 i l'1 de setembre de 2022, s'han registrat fins a 13.577 recollides d'aliments a La Botiga.

Aquest model híbrid, que conjuga la garantia alimentària amb d'altres necessitats socials, laborals i relacionals de les persones, treballant-los a partir dels principis de la governança cooperativa, és una experiència capdavantera a Catalunya i al conjunt de l'Estat.

Com a tal, ha estat analitzada per un equip interdisciplinar liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona i del qual estan participant estudiants de la Universitat Europea ECIU University (www.eciu.org), que també es plantegen el repte d'investigar com el projecte podria fer front a les possibles necessitats que li puguin sorgir en el futur (econòmiques, legals, socials...).

La Botiga és un programa municipal, per a la gestió del qual l'Ajuntament del Prat col•labora amb diverses entitats i organitzacions socials, a més d'involucrar-ne les pròpies persones beneficiàries.

La gestió del programa municipal està delegada a l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), organització no governamental i sense ànim de lucre que treballa des de fa més de 40 anys per reduir les desigualtats i la vulnerabilitat social i sanitària a través de més de 100 serveis i programes que donen suport a més de 120.000 persones cada any.

A més, La Botiga compta amb la col•laboració de la Fundació Espigoladors, especialitzada en el reaprofitament d'aliments, principalment fruites i verdures dels camps de conreu en bon estat però no comercialitzables, que també treballa la inclusió social de persones en risc d'exclusió.

El programa està finançat per l'Ajuntament del Prat, que ha invertit 366.351 euros en les obres per adequar el nou espai de La Botiga i el mobiliari i material necessari i que destina 413.500 anuals més a la gestió del projecte, delegada en ABD. També es compta amb el suport econòmic de l'AMB.

La Botiga parteix d'un model de governança inspirat en els valors de l'economia social i solidària (l'autoajuda, l'autoresponsabilitat, la democràcia, la igualtat, l'equitat i la solidaritat, amb respecte a les persones, el medi ambient i el territori), que situa les persones beneficiàries com a corresponsables del servei.

Així per exemple, poden implicar-se en el procés de tria dels productes alimentaris i bàsics que es poden adquirir en aquest espai. La sostenibilitat és un altre dels pilars del projecte.

Per això, a més de nodrir-se de les tradicionals vies de subministrament d'aliments (productes procedents del Fons d'Ajuda Europea per a les persones més necessitades, Fundació Banc dels Aliments, minves de supermercats, etc), La Botiga es proveirà de fruites i verdures del Parc Agrari o de productes d'altres comerços locals.

La Botiga vol dotar-se de producte fresc, agroecològic i de temporada i de productes a granel, a més de contribuir al reaprofitament alimentari, el reciclatge i la reducció de residus. A més, s'hi poden trobar productes bàsics no alimentaris (neteja personal, de la llar...), a través de proveïdors com la Fundació la Nau.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article