El pressupost de la Diputació de Barcelona trenca rècords i disposarà per a l’any vinent de 1.241,88M€UR

Política.

La presidenta Núria Marín, acompanya per la vicepresidenta segona, Carmela Fortuny, i el diputat d’ Hisenda Carles Ruiz.
La presidenta Núria Marín, acompanya per la vicepresidenta segona, Carmela Fortuny, i el diputat d’ Hisenda Carles Ruiz.

Els comptes mantenen l’equilibri pressupostari entre ingressos i despeses i no presenten dèficit. Això es deu a la voluntat de la Diputació de mantenir la situació de solvència econòmica i financera que sempre han caracteritzat la institució, que des del 2020 compta amb un endeutament 0.

En aquest sentit, la vicepresidenta segona, Carmela Fortuny, ha volgut «reafirmar i posar en valor la situació financera de la Diputació de Barcelona».

El projecte de pressupostos per a l’any 2023 és l’últim que s’aprovarà durant aquest mandat i, per tant, suposa la consolidació d’un conjunt de línies de suport i no pas l’inici de noves actuacions.

És per aquest motiu que la Diputació de Barcelona manté intacte el suport a les necessitats de caràcter social dels habitants de la província, per evitar que ningú es quedi enrere en aquest context econòmic d’incertesa que preveu una possible recessió.

Marín, que ha recordat que aquest mandat ha estat marcat pel temporal Gloria i la crisi provocada per la COVID-19 i la guerra d’Ucraïna, ha assegurat que «ha estat un mandat realment complex, difícil». És per aquest motiu que la presidenta ha definit els pressupostos del 2023 com «una carta de navegació ambiciosa i realista».

Així mateix, aquests pressupostos refermen la Diputació com a institució capdavantera a l’hora de donar suport i de cooperar amb els governs locals de la província; enfortint els municipis d’arreu del territori com a institució pública més propera a la ciutadania per garantir que puguin prestar adequadament els serveis públics.

Això és possible, tal i com ha detallat Marín, per l’aposta del diàleg «que hem sabut generar dins del govern, també l’hem sabut generar externament», com la resta de grups polítics del plenari, les altres administracions, el món empresarial i els treballadors. Una aposta refermada per Fortuny, recordant que és «un diàleg que vam pactar a l’inici del mandat i que s’ha mantingut ferm».

L’estat d’ingressos i de despeses dels pressupostos de la Diputació per al 2023 (sense aplicar el marc pressupostari) ascendeix a 1.087,44 milions d’euros. Aquests són, per tant, uns comptes que mantenen l’equilibri pressupostari entre ingressos i despeses i no presenten dèficit.

Els ingressos de la Diputació provenen de tres fonts de recursos diferents. Per una banda, 832,33 milions d’euros (76,54%) corresponen a la cessió i participació en els tributs de l’Estat, com l’IRPF, l’IVA, impostos especials o la participació en tributs de l’estat.

La segona font és la dels ingressos no tributaris (213,72 milions d’euros, 19,65%), que inclouen els preus públics, les subvencions, els ingressos patrimonials, les operacions d’actius financers i d’altres activitats administratives en règim de dret públic.

I, finalment, els recursos de la Diputació també provenen dels ingressos tributaris (41,39 milions d’euros, 3,81%), entre els quals s’inclou el recàrrec de l’impost sobre activitats econòmiques (IAE) i les taxes.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article